"Fermierii pot depune cerere penrtu obtinerea sprijinul de un leu acordat pentru un litru de motorina pana vineri, 16 mai, inclusiv. Þinand cont de datele centralizate pana pe 14 mai, se poate aprecia ca aproximativ 55.000 de fermieri au depus solicitari pentru o suprafata de 1,5 milioane de hectare", a spus Velicu.

Acesta a precizat ca pentru solicitarile fermierilor, MADR va cheltui aproximativ 50 de milioane de lei, din suma de 60 de milioane de lei alocata pentru campania de primavara.

"Motorina se subventioneaza in doua etape, pentru infiintarea culturilor de primavara, respectiv a celor din toamna. Banii neutilizati in aceasta prima etapa vor putea fi cheltuiti in campania de toamna, alaturi de alocarea financiara initiala. Cele 100.000 de adeverinte eliberate pentru achizitionarea motorinei la pret redus se pot utiliza pana pe 16 iunie", a mentionat Velicu.

Termenul limita pentru depunerea cererilor pentru motorina este vineri, 16 mai. Cererea fermierului trebuie sa fie insotita de un dosar care sa cuprinda documente justificative privind dovada dreptului de utilizare a terenului, precum si o adeverinta potrivit careia terenul este inscris in registrul agricol. De asemenea, beneficiarul trebuie sa dovedeasca, printr-un cazier fiscal, ca nu are obligatii fiscale, respectiv ca a achitat impozitul pentru teren. Dupa avizarea cererilor, solicitarile ajung la Directia Agricola, de unde fermierul poate ridica adeverinta pe baza careia poate achiziona motorina la pret redus.

Potrivit MADR, furnizorii, prin depozitele si statiile de distributie a motorinei din judete, livreaza beneficiarilor, pe baza adeverintelor eliberate de Directiile Agricole, cantitatile de motorina aprobate la un pret redus cu contravaloarea sprijinului financiar. Pentru culturile de primavara, data limita de utilizare a adeverintelor pentru achizitonarea motorinei este 16 iunie, iar furnizorii trebuie sa depuna deconturile la Directiile Agricole pana la data de 30 iunie.