Business 12 Mai 2008 01:10
Romania are un club al milionarilor in dolari cu o mie de membri, la egalitate cu Peru, si se situa in 2007 pe locul 39 in lume, arata un studiu al Barclays Wealth, divizia specializata in gestiunea averilor a bancii britanice.

Peste zece ani Romania va pierde pozitia din clasament, in vreme ce Ungaria, care are acum 14.000 de milionari in dolari, isi va multiplica numarul bogatilor de aproape cinci ori, pana la 67.000. Barclays nu a publicat estimarile pentru Romania anului 2017.

Analistii bancii britanice constata insa ca tarile emergente, cum este si Romania, sunt acelea in care numarul bogatilor a crescut rapid in valoare absoluta. Insa "proportia lor la numarul total al locuitorilor este neglijabila".

Intr-adevar, doar 0,04% din populatia Romaniei se poate lauda ca a intrat in clubul celor celor care au averi de peste un milion de dolari, in vreme ce in Ungaria 0,4% din locuitori sunt milionari. Campioana lumii la densitatea bogatiei este Hong Kong, unde exista 26 de milionari la 100 de cetateni. Peste zece ani, aproape 41 dintr-o suta de cetateni ai micutei tari asiatice vor fi milionari. In 2007, Marea Britanie avea 15,6% din populatie inscrisa in clubul milionarilor, in timp ce 11,7% din francezi sunt milionari in dolari.

"Romania a evoluat in stil sud-american, pe baza de furt. Desi e o tara europeana prin geografie, desi e membra a Uniunii Europene prin economie, Romania nu are un model european si nici nu se indreapta spre el. Noi avem un model latino-american, de polarizare a bogatiei", spune analistul economic Ilie Serbanescu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.