Romania a inregistrat cea mai mare crestere anuala, de 16,2%, a comertului cu amanuntul intre tarile din Uniunea Europeana (UE), potrivit unui studiu al biroului european de statistica, Eurostat. Prin comparatie, vanzarile in lanturile de supermarketuri au crescut cu doar 0,4% la nivelul UE.

Romanii au totusi cele mai mici venituri dintre locuitorii Uniunii. Specialistii considera insa ca acest comportament nu este paradoxal, dupa decenii de privatiuni. Tendinta de a consuma intr-un ritm accelerat va mai dura ceva timp, spun acestia.

Cercetarea Eurostat a fost realizata pentru luna martie a acestui an, iar diferenta este data prin comparatie cu aceeasi luna a anului trecut. Romania este urmata la mare distanta in clasament de Slovacia, la o diferenta de aproape sase procente, de Lituania si de Bulgaria.

Daca ar fi fost realizata pe luna aprilie, probabil ca cercetarea ar fi indicat o diferenta mai mare. In apropierea Pastelui, vanzarile lanturilor de retail au crescut chiar si cu 50%. Astazi este asteptat sa fie publicat raportul Institutului National de Statistica, in care vor fi detaliate vanzarile pe categorii de produse.