In intermedierile financiare s-a castigat cel mai mare salariu mediu net, de 3.595 lei, iar in prelucrarea lemnului, cu exceptia mobilei, s-a realizat cel mai mic castig mediu net, de 674 lei.

Pentru luna martie, fata de februarie, castigul salarial real, calculat ca raport intre salariul net si indicele preturilor de consum a fost de 104,4%. Fata de octombrie 1990, castigul salarial a fost de 116%, cu 4,9 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2008.

In cursul anului, se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Citeste si:

Cresterile salariului mediu net, in martie 2008, fata de luna precedenta, s-au datorat, in principal, acordarii de prime si stimulente, negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari. In intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii), salariul mediu a depasit valorile inregistrate pe tara si a urcat cu 23,9% fata de februarie.

In industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, activitati anexe si auxiliare de transport; activitati ale agentiilor de turism si fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, salariul mediu a urcat intre 9% si 14%.