Varujan Vosganian sustine ca avem unul dintre cele mai scazute impozite pe venit din Europa, astfel ca bugetul nu-si permite asemenea cadouri. Companiile implicate critica vehement intentia, sustinand ca astfel este descurajata dezvoltarea sistemului privat

Managerii trebuie sa-si ia gandul de la posibilitatea deducerilor contributiilor la asigurarile de sanatate private, atat timp cat avem unul dintre cele mai scazute impozite pe venit din Europa, a declarat, ieri, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget, Finante din Senat, la conferinta FinMedia "Asigurari de sanatate in sistem privat".

"Recomandarea" oficialului a fost intampinata de un dezacord vehement al reprezentantilor asiguratorilor din domeniu prezenti la conferinta organizata la hotelul Lido.

Ei au aratat ca din cauza sistemului de stat, si asa nerestructurat si cu numeroase carente, contributiile la o asigurare privata sunt descurajate. Potrivit asiguratorilor privati, pachetul de servicii din asigurarea obligatorie la sistemul public le scade mult numarul de clienti, aproximativ 5% din populatie putand apela la serviciile private.

Potrivit Codului fiscal pe anul trecut, contributiile pentru asigurarile private de sanatate, cu exceptia celor incheiate in scopuri estetice, erau deductibile in limita echivalentului in lei a 200 euro pe an. Aceasta deducere a fost eliminata din Codul pe anul curent. Asiguratorii cred ca acest lucru zadarniceste orice incercare a lor de a convinge angajatorii sa apeleze la o schema privata.

Asigurarea de stat nu va mai fi obligatorie

Vosganian a fost de acord ca sistemul de stat trebuie sa coboare mai mult catre piata si sa se pregateasca de o concurenta cu sistemul privat. "Statul trebuie sa-si diminueze influenta in acest domeniu. Intr-o zi, acesta nu va mai fi obligatoriu, dar nu se va intampla in actualul deceniu", a spus Vosganian.

Lista restransa de servicii la stat

Ioan Buraga, directorul general al Directiei generale de asistenta medicala din Ministerul Sanatatii, a anuntat ca in prezent se lucreaza la un pachet de servicii de baza care vor fi prestate in baza asigurarii de stat.

"Definitivarea unui pachet de servicii fix este esentiala pentru drumul catre asigurarea privata. Oamenii cu posibilitati trebuie sa beneficieze de conditii mai bune de sanatate. Sistemul de sanatate trebuie sa justifice astfel banii platiti in plus", a explicat Buraga.
El a subliniat ca pachetul de servicii oferit de stat va fi mai redus decat in prezent, iar asiguratorii privati pot face oferte pe serviciile lasate in afara pachetului mentionat.

Detalii despre serviciile care vor deveni "standard" nu exista, urmand ca in scurt timp sa se emita un ordin in acest sens dupa unele discutii dintre Ministerul Sanatatii si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Noul pachet va fi gata pana in iunie.

Pachetul actual de servicii medicale de baza

* Consultatii (doua pe luna la solicitarea pacientului)

* Prescriere tratament (retete)

* Bilete de trimitere si internare pentru:
- Consultatii oferite de alte specialitati (oftalmologie, ginecologie etc.), gratuite in sistemul de asigurari de sanatate
- Tratamente oferite de alte specialitati

* Investigatii:
- Analize de sange si urina uzuale
- Ecografie abdominala
- Interpretarea diferitelor analize si probe functionale efectuate

* Tratamente:
- Injectii intramusculare, intravenoase si subcutanate
-Mici manevre chirurgicale

* Profilaxia si preventia bolilor:
- Puericultura
- Controale periodice pentru copii si adulti
- Vaccinari conform schemei Ministerului Sanatatii
- Sfaturi pentru cresterea si ingrijirea nou-nascutilor, sugarilor si copiilor
- Evaluarea si urmarirea sarcinii
- Urmarirea si evaluarea pacientilor cu boli cronice
- Facilitarea intrarii si orientarea pacientului in sistemul medical

* Consultatii la domiciliu

* Eliberare de acte medicale:
- Concedii medicale
- Bilete de trimitere
- Certificate de deces
- Avize epidemiologice


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.