Bugetul destinat Camerei pentru acest eveniment a fost de 25.460.000 de lei. Din aceasta suma, Camera a cheltuit pana acum 14.990.432 lei numai pentru achizitionare de bunuri si servicii. Din cele aproape 10 milioane diferenta, organizatorii spera sa plateasca facturile de utilitati.

Cat priveste cheltuielile, din suma de peste 14 milioane, aproape jumatate, respectiv 8.537.460 lei au fost alocati pentru dotari independente (aparatura electronica), iar 6.458.972 lei au costat bunurile, serviciile si lucrarile (amenajari, reparatii, retele electrice, cabine traducere, etc).

Dintre toate aceste bunuri si servicii, un procent de 67,7% dintre acestea au fost achizitionate prin licitatii si cereri de oferta, 31,4% prin negocieri si doar 0,9% prin cumparari directe, potrivit datelor puse la dipozitie de Camera Deputatilor. Din bugetul total de peste 25 de milioane se vor face si cateva economii intrucat unele servicii nu au fost inca evaluate de prestatori, sustin surse din Secretariatul Camerei.

Camera a facut achizitii pentru Summitul NATO care au acoperit o gama foarte variata, de la mobilier si produse electronice, pana la obiecte de imbracaminte pentru chelneri. Pe listele de cumparaturi se regasesc seturi de vesela, care cuprind peste 1000 de farfuri si boluri de supa. Chelnerii si bucatarii, care au asigurat servirea meselor in timpul intalnirii, si-au innoit si ei garderoba de serviciu, tot pe banii de la buget. Ei au primit de la pantaloni si camasi pana la papioane, basmale si sorturi.

Mobilierul a fost innoit si el, peste 200 de mese cu fete de masa si 700 de scaune de restaurant au fost achizitionate pentru a face fata cerintelor impuse de summit.

Curatenia a impus si ea cheltuieli, in grupurile sanitare din Parlament s-au folosit peste 6000 de role de hartie igienica si 5000 de hartie prosop. Detergentii folositi nu sunt deloc de neglijat, 800 de cutii de detergent cristale si peste 500 de cutii de detregenti pentru lemn si geamuri, sau 1000 de bucati de sapun hotelier. Pe listele de achizitii se mai gasesc 30 de fotolii de piele,100 de scaune directoriale.

Camera Deputatilor s-a imbogatit dupa summit cu doua masini de spalat vase, 100 de LCD-uri,10 radiatoare infrarosu, 3 perdele de aer cald, 4 aparate de control bagaje, 150 de radiotelefoane si 20 de televizoare.

Jumatate dintre birouri si aparatura din centrul media au fost donate de firmele furnizoare Camerei Deputatilor, Secretariatul dorind sa doneze mai departe aceste bunuri catre scoli, sustin surse din Secretariatul General. Pana si faimoasa mocheta albastra, care ar fi trebuit sa fie de unica folosinta, va fi donata de Camera unor unitati militare.

Reprezentantii Secretariatului General sunt nemultumiti insa de faptul ca ministerul de Finante nu a alocat nici pana acum sumele necesare, astfel ca bunurile si serviciile au fost platite din bugetul Camerei.

Se asteapta insa ca sumele sa ajunga in trezoreria Camerei la urmatoarea rectificare bugetara.

Ca fapt divers, toate informatiile privind contractele de bunuri si servicii au fost puse la dispozitia STS. Serviciul, impreuna cu SRI sau SIE au verificat amanuntit firmele furnizoare, seriozitatea lor, calitatile produselor si chiar angajatii ce urmau sa realizeze diverse lucrari.

Surse din staff-ul organizatoric spun ca serviciile au verificat inclusiv daca firmele respective au printre actionari politicieni pentru a nu se specula ca parlamentarii intentioneaza sa faca afaceri banoase pe seama summitului.