Benzina si motorina ar putea depasi pragul psihologic cand barilul de petrol va ajunge la 133 de dolari.

Daca pretul petrolului pe plan international mai creste cu 13 dolari, atunci pretul carburantilor la pompa in Romania va atinge pragul psihologic de 5 lei pentru un litru. Cotatiile internationale au inregistrat un pret al barilului de 120 de dolari, iar o crestere de 10% pe plan international determina o marire cu 5% a pretului la pompa in Romania, potrivit petrolistilor de la noi.

Temerile privind cresterea de nestavilit a preturilor la petrol sunt motivate de faptul ca productia interna nu acopera necesarul de consum al tarii, iar evolutia preturilor din Romania depinde de cotatiile internationale. In afara de Petrom, toate companiile active pe piata importa titeiul care ajunge in benzinarii.

Adversarii petrolului
„Cresterile nu ar trebui sa explodeze dupa Sarbatorile de Paste la statiile din tara pentru ca dolarul este ieftin, iar europenii cumpara petrolul avantajati de moneda“, ne-a spus Andrew Costin, presedintele Clubului Petrolistilor. El crede ca pretul barilului este mentinut la un nivel ridicat de cele trei tari adversare ale SUA: Venezuela, Rusia si Iran.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.