Compania franceza de asigurari Groupama a castigat licitatia pentru preluarea Asiban, depunand cea mai buna oferta, de circa 350 milioane euro (potrivit unor surse din piata), si va deveni astfel al treilea mare jucator pe piata romaneasca a asigurarilor.

Groupama a intrat in negocieri exclusive cu BCR, BRD, Banca Transilvania si CEC, cei patru actionari ai Asiban. Totodata, Groupama realizeaza cea mai mare tranzactie de pe piata autohtona a asigurarilor, dar in acelasi timp si cea mai scumpa tranzactie, platind cu 90% peste cifra de afaceri realizata de Asiban in 2007 (un multiplu de 1,9 fata de cifra de afaceri).

Groupama a pus piciorul in Romania anul trecut, preluand 90% din BT Asigurari, pentru care a platit 1,2 euro pentru fiecare euro din cifra de afaceri, adica 90 milioane euro. Potrivit cifrei de afaceri realizate in 2007 de BT Asigurari, aceasta avea o cota de piata de circa 4%. In februarie, Groupama a preluat OTP Garancia, divizia de asigurari a OTP Bank, care in Romania are o cota de piata de 0,3%. Asiban a atras anul trecut prime brute de 185,8 milioane euro (8,7% cota de piata), in crestere cu 39% fata de anul anterior, urcand pe pozitia a treia intre companiile de asigurari, dupa Allianz-Tiriac (peste 17%) si Omniasig (peste 12%). Astfel, prin achizitia Asiban, Groupama ajunge la o cota de piata de 13%, a treia ca marime la nivel de grupuri, dupa Vienna Insurance Group (28%) si Allianz-Tiriac (cu 17%).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.