Proiectul de lege privind evaziunea fiscala, aprobat recent de Guvern, va permite abuzuri din partea celor care fac controale, sustin reprezentanti ai oamenilor de afaceri. In opinia lor, legea ar trebui imbunatatita in Parlament, astfel incat sa nu mai lase loc la interpretari.

Toti oamenii de afaceri cu care am stat de vorba, dar si reprezentantii asociatiilor patronale sunt nemultumiti de ultima forma a legii privind evaziunea fiscala. Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, crede ca, in forma aprobata de guvern, legea evaziunii fiscale "poate transforma toti oamenii de afaceri in escroci". "Trebuie facuta distinctie intre faptele din cauza neglijentei si cele facute intentionat", afirma oficialul ANEIR.

Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Romani (AOAR), Cristian Parvan, spune ca legea ar putea fi folosita abuziv, fiindca termenii nu au fost definiti foarte clar: "Oamenii de afaceri vor fi la mana inspectorului fiscal, ceea ce constituie o sursa de coruptie. Legea poate fi folosita chiar si ca instrument politic". Directorul general al Confederatiei Patronale a Industriei Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC), Adrian Izvoreanu, crede ca "micii patroni sunt expusi in fata inspectorului": "Legea nu e perfecta, avem rezerve in privinta definitiei evaziunii. Daca era definita mai clar, nimeni nu putea interpreta altfel".

Ajunge in CES dupa aprobare

Prim-vicepresedintele Consiliului National al Patronilor din Romania, Mihai Dumitrescu, care este membru in Consiliul Economic si Social (CES), spune ca proiectul de lege referitor la evaziunea fiscala va fi discutat in CES miercuri, adica la o saptamana dupa ce a fost aprobat in guvern: "Desi ar trebui sa primeasca avizul CES inainte de aprobare, nu e prima oara cand un proiect ajunge la noi dupa ce a fost deja adoptat de executiv".

20 de ani de inchisoare pentru evaziune

Proiectul de lege privind evaziunea fiscala, aprobat de guvern, prevede pedepse cu inchisoarea intre doi si opt ani, limitele putand fi majorate cu pana la 12 ani, in functie de prejudiciu. Astfel, pedeapsa maxima poate ajunge la 20 de ani cand prejudiciul depaseste valoarea de un milion de euro; in acest caz, limita minima a pedepsei creste cu opt ani, iar limita maxima cu 12 ani.

Contribuabilii care intra ilegal in posesia unor sume de bani cu titlu de rambursari, restituiri sau compensari vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Tiparirea si punerea in circulatie a unor formulare tipizate falsificate se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani. Potrivit proiectului de lege, pentru un prejudiciu de pana la 50.000 de euro faptuitorul nu va fi pedepsit daca acopera integral paguba, cu exceptia cazurilor in care este autorul unui prejudiciu similar in ultimii cinci ani.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.