Peste jumatate de milion de romani muncesc ilegal in tara noastra. Efortul muncitorilor este echivalent cu 35% din produsul intern brut (PIB). Valoarea muncii la negru in Romania a scazut, principala explicatie fiind plecarea peste hotare a multor romani care munceau „fara acte“.

Cu toate acestea, valoarea ilegala depaseste cu mult procentele inregistrate la nivel european. Studiile efectuate la nivelul Uniunii Europene arata ca in statele din sud-estul Europei munca la negru depaseste valoarea de 20% din PIB. In Romania acest procent ajunge chiar la 30-35% din PIB-ul tarii, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, citat de Evenimentul Zilei.

Acum cinci ani procentul depasea 40%, scazand insa datorita plecarii la munca peste hotare a unei parti din forta de munca disponibila. Fenomenul muncii la negru este larg raspandit in toate statele membre UE, in special in serviciile de menaj si in constructii. Principalele cauze pentru care angajatorii prefera sa riste amenzi usturatoare in loc sa angajeze muncitorii cu acte in regula sunt taxele foarte mari si birocratia excesiva.

Volumul muncii la negru trebuie redus semnificativ declara Ovidiu Nicolescu. “Acum cativa ani, mai multi ministri estimau ca totalul produs de munca nedeclarata este de 40%-45%, insa procentul a scazut deoarece foarte multi au plecat la munca in strainatate”, a declarat Nicolescu, scrie Jurnalul National.
Din estimarile Consiliului pentru IMM-uri, circa 500.000 de romani muncesc la negru in acest moment in tara.

In ceea ce priveste romanii din Europa
Conform centralizarii efectuate la nivelul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) si al Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS), doar 1,2 milioane de romani se afla legal pe teritoriul statelor membre UE, cei mai multi fiind in Italia (493.793) si Spania (445.000), iar cei mai putini in Slovenia (614) si Polonia (650). In schimb, daca ii punem la socoteala si pe cei aflati ilegal in Europa, numarul lor se tripleaza. „Pentru a avea o imagine aproape de realitate, referitor la numarul romanilor care muncesc in strainatate, cifra oficiala ar trebui sa o inmultim la trei. Adica, in cazul de fata, o treime munceste cu acte in regula si doua treimi «la negru »“, a declarat pentru Gardianul presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin.

Munca la negru are insa si riscuri
Persoanele care pleaca doar pe promisiuni risca sa ajunga in strada, printre straini. Dar si cei care au plecat prin ANOFM sau agenti autorizati sunt, in unele cazuri, ademeniti de retele mafiote. Mirajul plecarii in strainatate este mai puternic mai ales cand se pleaca in grup. Este si cazul a 27 de tineri din Mangalia, Constanta, Giurgiu si Bucuresti, care odata ajunsi in Spania au fost preluati si sechestrati de o retea mafiota ce i-a exploatat timp de cateva luni fara a-i plati. Muncitorii nu au semnat contracte de munca, primind promisiuni ca vor munci in conditii bune si vor fi rasplatiti pentru munca lor, relateaza Romania Libera.

Solutia: mai putine biruri pe munca
Solutiile propuse de CNIPMMR pentru reducerea numarului de muncitori ilegali sunt reducerea fiscalitatii pe forta de munca, adica a contributiilor sociale si diminuarea birocratiei. Acordarea de stimulente pentru crearea de noi locuri de munca, alaturi de un Cod al Muncii mai flexibil care sa permita angajarea si concedierea mai usoara a personalului ar duce, de asemenea, la reducerea economiei gri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.