Comisia Europeana a cerut Romaniei informatii cu privire la posibilul ajutor de care beneficiaza compania Nokia.

O prima evaluare interna a Comisiei a aratat ca nici un fel de fonduri europene nu au fost folosite in cadrul mutarii fabricii Nokia de la Bochum, in Germania, la Cluj. Nici in cadrul construirii parcului industrial nu s-a demonstrat ca ar fi fost folosite fonduri europene.

Romania Libera anunta ca ancheta interna a dezvaluit ca nici fonduri din cadrul programelor PHARE nu au fost deturnate in acest caz, infirmand astfel unele din acuzatii, a explicat responsabila cu politica regionala in cadrul Comisiei Europene, Danuta Hubner. Autoritatilor europene trebuie sa verifice originea sumelor varsate de catre statul roman si, tot asa, sa vada daca interventia financiara a Bucurestiului s-a inscris in regulile europene ale concurentei.

Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a anuntat ieri ca la nivelul Comisiei Europene (CE) inca se verifica daca la proiectul Nokia de la Cluj au fost acordate ajutoare de stat. „La Nokia se verifica daca s-a dat ajutor de stat sau nu. De exemplu, daca dai terenul gratis, se considera ca e ajutor de stat, iar ca sa dai asa ceva, in primul rand trebuie sa notifici“, a explicat Orban, citat de Gardianul. Comisarul a precizat ca ar putea fi inceputa o investigatie oficiala.

Potrivit Cotidianul, problema a aparut inca din februarie, cand presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Marius Nicoara, a declarat ca autoritatile europene au cerut CJ si Consiliului Concurentei informatii privind facilitatile de care beneficiaza fabrica de telefoane Nokia de la Jucu.

„Cazul Nokia este mai grav decat Ford“, a declarat un oficial diplomatic. Aceasta situatie ar putea degenera intr-un adevarat scandal politic in interiorul Uniunii Europene, astfel Romania ar putea fi acuzata ca foloseste metode necompetitionale sub forma ajutoarelor de stat pentru atragerea firmelor din Vest, a explicat el.

La insistentele parlamentarilor germani, suparati pe faptul ca Nokia si-a mutat fabrica de telefoane de la Bochum spre est, in Romania, comisarii europeni au devenit foarte atenti cu contextul in care s-a realizat investitia finlandezilor la Cluj. Intre timp, CE a cerut Romaniei „informatii relevante“ despre subventiile pe care le-a acordat finlandezilor pentru fabrica de telefoane de la Jucu, potrivit afirmatiei comisarului pentru politica regionala Danuta Hubner, citata de Evenimentul Zilei.

Orice ajutor de stat pe care autoritatile unei tari intentioneaza sa il acorde unei companii trebuie notificat CE, pentru a-si da acordul.

In cazul investitiei de la Jucu, Nokia a fost scutita de taxe si impozite pe toata perioada in care va functiona in parcul industrial de acolo, potrivit declaratiei lui Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.