Banca centrala a mai anuntat ca va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, actiune care se realizeaza prin activitati de sterilizare a excesului de lichiditate din piata interbancara, in scopul de a mentine dobanzile la nivelul dorit, adica in apropierea dobanzii de politica monetara.

Cresterea dobanzii cheie la 9,5% si mentinerea rezervelor minime obligatorii la niveluri foarte ridicate arata preocuparea bancii centrale de a tine in frau consumul prin scumpirea suplimentara a creditelor inainte de Paste, desi aceasta masura poate genera probleme grave de lichiditate bancilor.

Economistii sustin ca mentinerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la nivelul curent, de 20%, este coerenta din perspectiva scopului vizat de BNR, de a controla cat mai sever consumul, insa pentru unele banci aceasta decizie ar putea insemna agravarea, in aprilie, a problemelor de lichiditate deja existente, ceea ce ar putea trimite dobanzile din piata interbancara spre nivelurile foarte ridicate atinse anul trecut, de peste 50%. Un semnal in acest sens ar fi nivelul deja foarte ridicat al dobanzilor pe care unele banci sunt dispuse sa le plateasca pentru depozitele atrase de la clienti, sustin analistii.

Majorarea dobanzii cheie, principalul instrument de politica monetara, nu va influenta semnificativ cursul, deoarece piata anticipa miscarea, dar va scumpi in urmatoarele doua luni creditele, limitand inclinatia spre consum a romanilor. Efectele unei astfel de decizii asupra preturilor se fac observate abia dupa o perioada mai lunga, de cateva luni.

"Acesta ar fi fost momentul oportun pentru o scadere a rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei ale bancilor, in conditiile in care o astfel de masura ar fi contracarat problemele de lichiditate cu care este probabil sa ne confruntam in aprilie. Urmatoarea sedinta de politica monetara este abia in mai, iar pana atunci nu este exclus sa ne trezim cu dobanzi de 50% in piata, cum a fost anul trecut", a declarat, citat de NewsIn, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

El a precizat ca dobanzile ridicate pe care unele banci sunt dispuse sa le plateasca pentru depozitele atrase semnaleaza, de asemenea, interesul bancilor de a atrage lichiditate.

Aceste dificultati legate de lichiditatea din piata ar putea fi accentuate de eventuale interventii ale BNR in piata valutara, banca centrala putand sa se transforme, la un moment dat, in creditor net, a adaugat Dumitru.

El a explicat ca majorarea dobanzii de politica monetara la 9,5% implica noi cresteri ale costurilor creditarii, dar si ale dobanzilor pentru depozite, insa transmiterea costurilor catre clienti se va petrece intr-o luna sau doua, in functie de banca.

"Prin decizia adoptata, banca centrala indica deterioarea anticipatiilor inflationiste, ceea ce reprezinta un argument solid pentru a aduce in discutie nivelul de peste 7% al indicelui preturilor de consum la finalul acestui an", a declarat economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor.