Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va organiza in mai licitatia pentru proiectarea si constructia tronsonului de autostrada Timisoara-Lugoj, valoarea estimativa a contractului fiind de 230,21 milioane de euro, inclusiv TVA, potrivit MEDIAFAX. Procedurile de atribuire a licitatiei vor incepe in luna mai, iar proiectarea si construirea vor dura trei ani.

Finantarea contractului va fi asigurata din Fondul de coeziune din Programul Operational Sectorial de Transport (POST). Initial, proiectul era prevazut sa fie finantat dintr-un imprumut al Bancii Europene de Investitii (BEI) alaturi de alte proiecte, printre care si autostrada Cernavoda-Constanta. Ca urmare a imposibilitatii asigurarii din bugetul CNADNR a partii de cofinantare, care pica in sarcina partii romane, Ministerul Transporturilor doreste trecerea proiectului pe fonduri europene.

„Pentru aceasta va trebui obtinut acordul BEI“, spun surse oficiale din Ministerul Transporturilor.

Pentru licitatie, Guvernul a dat derogare de la legislatia romaneasca a achizitiilor publice. Motivul oficial a fost ca, fiind finantata din banii BEI, trebuie respectate procedurile institutiei financiare. Ca urmare, criteriile de calificare la licitatie sint mult mai dificile decit cele formulate conform legislatiei romanesti, iar participarea firmelor autohtone la licitatie va fi ingreunata.