UE a majorat cu 2% cotele de lapte ale fiecarei tari pentru a le permite producatorilor europeni de lactate sa exporte in pietele asiatice. Economistii germani sunt convinsi ca pretul laptelui va scadea sub pragul de un 1 euro pentru un pachet de unt de 250 g, de la 1,20 euro.

Ministrii agriculturii din cele 27 de tari ale UE au aprobat in aceasta saptamana la Bruxelles planul de sporire cu 2% a cotelor de lapte care ii revin fiecarei tari membre. Masura a fost aprobata cu 24 de voturi pentru, doua impotriva (Germania si Austria) si o abtinere (Franta). Germania, care este cel mai mare producator de lapte in Europa, a cunoscut, in mod paradoxal, de-a lungul anu-lui trecut, o importanta crestere a pretului produselor lactate. Cosul gospodinei, acest important criteriu al calcularii puterii de consum, se mai usurase pana saptamana aceasta, o data cu majorarea multor preturi, dar economistii germani sunt convinsi ca pretul laptelui va scadea acum, trecand din nou sub pragul de un 1 euro pentru un pachet de unt de 250 g, de la 1,20 euro cat a costat de-a lungul anului trecut. Cu toate astea, Germania s-a opus sporirii cotelor de productie a laptelui, temandu-se ca multi fermieri ar putea fi afectati daca pretul laptelui va scadea. Pana acum fermierii care isi depaseau cotele de lapte alocate riscau sa primeasca o amenda usturatoare. Cotele vor fi abolite definitiv in anul 2015. Ele fusesera introduse in anii ’80, cand Comunitatea Europeana avea numai 12 membri si cand productia de lapte era uriasa, depasind consumul. Astazi insa, din pricina cotelor, nu numai ca laptele produs a ajuns sa nu mai fie suficient pentru piata interna, dar o parte este exportat de catre producatori in tari precum China si India.

Cum a spus detinatoarea portofoliului agriculturii in Comisia Europeana, daneza Mariann Fischer Boel, "daca nu venim acum cu o oferta sporita pe pietele emergente ale Asiei, atunci si pe viitor vom ramane in afara lor". In schimb, Germania, Austria si partial Franta se tem ca sporirea cotelor si scaderea preturilor vor duce la scaderea brusca a nivelului de trai al fermierilor, dintre care cei din anumite regiuni intampina deja serioase dificultati. Potrivit unui raport al Comisiei Europene privind perspectivele pietei lactatelor, intre 2003 si 2007 cresterea productiei de branzeturi si de lapte proaspat a absorbit o cantitate suplimentara de 5,5 milioane de tone de lapte, in timp ce productia totala de lapte a ramas constanta. Conform analizei Comisiei, intre 2007 si 2014 o cantitate suplimentara de aproximativ 8 milioane de tone va trebui furnizata pentru a face fata cererii interne in crestere, in special pentru productia de branzeturi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.