Pretul carburantilor la pompa va ajunge la cinci lei/litru pana la sfarsitul anului, daca statul nu va scadea accizele pe acest segment, a afirmat, miercuri, la Arad, presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu.

"Imi mentin estimarea privind cresterea la 150 de dolari pentru barilul de petrol pana la sfarsitul acestui an, desi unele banci de investitii prevad scaderi sau mentinerea pretului in concordanta cu interesele lor. Aceasta crestere este cauzata de faptul ca rezervele cunoscute si exploatabile nu cresc in ritmul cresterii consumului, iar acest dezechilibru este din ce in ce mai accentua", a spus presedintele Rompetrol, citat de Ziua.

Piata carburantilor din Romania este dependenta de piata globala, iar in prezent productia este de 4,5 milioane tone, iar consumul de 14 milioane tone.

Daca in urmatoarele luni autoritatile nu vor reduce accizele si nu vor egaliza aceste taxe pentru benzina si motorina, pretul carburantilor va ajunge la 5 lei/ litru.

“Accizele trebuie sa fie egale la benzina si motorina, pentru ca una este impozitata prea mult, iar cealalta prea putin”, a afirmat omul de afaceri, care a adaugat ca aceasta masura ar face ca pretul carburantilor sa scada, scrie Jurnalul National.

Cotidianul completeaza cu o alta declaratie a omului de afaceri, care spune ca “masura ar trebui luata in urmatoarele luni, altfel cu siguranta pretul va ajunge la 5 lei pe litru. Este o aritmetica pura, nu trebuie sa o dovedeasca Mama Omida”.

Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, a declarat deasemenea ca, este foarte probabil ca soferii romani sa ajunga sa plateasca 4,5-5 lei/litru pentru benzina si motorina comercializate la pompa pana la sfarsitul acestui an. El sustine ca explozia pretului la carburanti in Romania nu este determinata doar de cresterea pretului international al petrolului, ci si de deprecierea leului in raport cu euro.

Estimarea lui Patriciu pare sa functioneze deja pentru anumite companii. Potrivit Evenimentul zilei, Petrom scumpeste, incepand de astazi, cu 0,09 lei pe litru, preturile tuturor sortimentelor de motorina comercializate in statiile Petrom si PetromV.

Pretul benzinei va ramane nemodificat, a anuntat, ieri, compania. Motorina Top Euro Diesel 4 va costa 4,03 lei/litru, sortimentul OMV Sprint Diesel 4,08 lei/litru, iar carburantul Euro Diesel 4, 3,95 lei/litru. Petrom a mai scumpit motorina, acum doua saptamani, cu 0,08-0,09 lei/litru, in functie de sortiment. Petrom opereaza in Romania circa 450 de statii, dintre care aproximativ 100 de statii sunt PetromV.
Scumpirea motorinei are efect direct asupra vanzarilor de automobile diesel.

Adevarul relateaza ca achizitionarea unui autoturism diesel reprezinta „o afacere" doar pentru soferii care parcurg peste 30.000 de km pe an.

In ultimele luni, pretul la motorina a crescut cu mult fata de cel al benzinei, iar tendinta pare ca va continua. Astfel, motorizarea diesel a ajuns sa nu mai fie asa de rentabila ca in anii trecuti. La un rulaj de 20.000 de kilometri, cat reprezinta media anuala din Romania, diferenta de pret dintre masinile pe benzina si cele diesel se recupereaza in 4-5 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.