Agricultura are mare nevoie de bani, cu toate acestea, bancile se vor finanta sectorul agricol, dupa ce creditarea marilor companii si a populatiei va ajunge la saturatie, a declarat, vineri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Bancile vor incepe sa finanteze agricultura, dupa ce creditarea ma­rilor companii si a populatiei va ajunge la saturatie, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu . "Dupa ce au ajuns la saturatie pe multinationale, o sa ajunga la saturatie si la creditele de consum pentru populatie. Probabil ca imprumuturile imobiliare vor mai atrage finantari pentru 1-2 ani, insa in cele din urma bancile vor ajunge si la agricultura'', citeaza Jurnalul National.

Decalajul dintre dobanzile practicate de bancile romanesti si de cele din Uniunea Europeana se va reduce in urmatorii doi-trei ani, astfel incat diferentele nu vor mai fi semificative, a mai opinat Isarescu. Scaderea dobanzilor va fi posibila o data cu temperarea inflatiei.

Agricultura este unul dintre domeniile cu cea mai mare nevoie de finantare, iar atragerea banilor comunitari este cea mai importanta problema a Romaniei. "Zonele cele mai nevoiase pot accesa mai greu fonduri, intrucat acest proces presupune calificare, administratie durabila'', a spus guvernatorul. El a adaugat ca gradul de accesare din Romania, in primul an, s-a situat la jumatate din nivelul altor state din UE, respectiv Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia, privind atragerea de fonduri in primul an dupa aderare.

Agricultorii se revolta. Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli va picheta, din 19 martie, timp de trei zile, sediile Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei si Finantelor si guvernului. Acestia ce plata subventiilor pe suprafata din fonduri UE, reducerea costului cu motorina din agricultura si repararea sistemelor de irigatii. „Daca nu se vor rezolva solicitarile pana pe 22 martie, suntem hotarati sa organizam un miting major in Bucuresti", a declarat presedintele asociatiei, Marcel Cucu, citat de Evenimentul Zilei.

Referindu-se la sectorul agricol, oficialul BNR a aratat ca birocratia este o problema majora. Asa se face ca, in cazul cumpararii unui teren agricol, preturile administrative platite sunt de circa trei ori mai ridicate decat pretul pamantului.

O greseala de politica economica ne-ar arunca in urma cu doi-trei ani
Guvernatorul BNR a apreciat ca Romania si-ar putea mentine, in urmatorii sapte ani, un ritm anual de crestere economica de peste 5%, dupa calculele facute de banca centrala."Nu vad pentru urmatorii sapte ani, pana in momentul adoptarii euro, lipsa vreunui ingredient care sa faca imposibila in Romania asigurarea unei cresteri economice potentiale cu 5-6% intr-o maniera durabila. Dar vad pericolele populismului, ale unor greseli de politica economica majora", a spus Isarescu. De asemenea, el a explicat ca "o greseala de politica economica majora, de exemplu in domeniul politicii fiscale, te arunca in urma cu doi-trei ani" scrie Ziua.

Guvernatorul a adaugat ca, intr-o discutie pe care a purtat-o cu presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, acesta spunea: "Atentie la greseli care se pot corecta numai in doi-trei ani. Greseli ca cele facute de Ungaria in 2001-2003 si care ii tin pe loc de cativa ani buni". "Cred ca in acest an cresterea economica se va situa in jur de 6%, institutul de prognoza vorbeste de 6,5%, deci nici vorba de recesiune. Prima oara am ramas mut, apoi nu am stiut cum sa reactionez cand am auzit la toate posturile cum lideri de opinie spuneau ca intra economia Romaniei in recesiune. Nu vad nici un fel de recesiune. In definitia pe care o stim noi, ca economisti, de slabire pana la crestere negativa in doua trimestre a cresterii economice", a mai spus Isarescu.

Desi a precizat ca la orizont nu sunt factori care sa faca imposibila o crestere economica sanatoasa, Isarescu a adaugat ca exista si pericole de alta natura decat cele economice. "Vad pericolul populismului, vad riscurile unor greseli economice majore. Impartasesc punctul de vedere conform caruia administrarea unei crize este mai usoara decat administrarea succesului", relateaza Gandul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.