Grupul chinez Petro China domina, din noiembrie 2007, topul celor mai mari 25 de companii din lume, cu o capitalizare de aproape 1.200 de miliarde de dolari, devansind gigantii americani Exxon Mobil si General Electric, in conditiile in care declinul dolarului a influentat puternic reconfigurarea clasamentului. Astfel, valoarea de piata a Petro China a depasit, la sfirsitul anului trecut, valoarea de piata combinata a urmatoarelor doua pretendente la "coroana" (Exxon Mobil si GE) si se apropie de valoarea de 1.200 de miliarde de dolari, egala cu cea a primelor 60 de companii din Canada.

Capitalizarea de piata a Exxon Mobil este de 460 de milioane de dolari, iar cea a General Electric, de 339 de miliarde de dolari, se arata intr-un studiu realizat de Elvis Picardo, analist specializat in investitii la compania Northern Securities din Vancouver, Canada, citat de agentia MEDIAFAX.

Pe pozitia a patra a clasamentului se afla grupul rus Gazprom, cu 310 miliarde de dolari, urmat de China Mobile, cu 290 miliarde de dolari, si Microsoft, cu 266 miliarde de dolari.

Topul este completat, in ordine, de Ind&Comm. Bank din China, cu 264 miliarde de dolari, Preobas din Brazilia, cu 231 miliarde de dolari, Royal Dutch Shell din Olanda, cu 221 miliarde de dolari, si compania americana AT&T, cu 214 miliarde de dolari.

Statele Unite continua sa domine topul celor mai mari 25 de companii din lume in functie de capitalizarea de piata, in care ocupa noua pozitii, fiind urmate indeaproape de Europa, cu opt pozitii. Pe de alta parte, declinul dolarului, modificarile aparute la nivelul economiei mondiale si cererea puternica pentru materii prime au contribuit la reconfigurarea clasamentului in ultimii zece ani.

In 1998, din cele 25 de mari companii la nivel mondial, 18 erau americane si numai cinci din Europa.