Romanii au consumat energie termica mai putin cu un sfert fata de sezonul 2003-2004. Desi logica ar fi fost o scadere a costurilor, populatia a primit facturi-record pentru caldura. Oamenii dau vina pe repartitoare, in vreme ce companiile din domeniu spun ca de vina e inconsistenta legislativa, producatorii ineficienti si blocurile neizolate.
Consumul mediu de energie termica s-a redus in Romania cu peste 25% in perioada 2006-2007, fata de perioada 2003-2004, insa costurile au crescut in acelasi timp. Potrivit unui studiu al Asociatiei Nationale a Presatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC), daca in urma cu patru ani consumul me-diu anual pe apartament conventional era de 10,84 gigacalorii, anul trecut, conform datelor statistice, consumul a fost redus la 8 gigacalo-rii. In acelasi timp, facturile pentru caldura au crescut, ajungand chiar si la sume cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei. Potrivit ANPSC, in sezonul rece 2006-2007 s-au economisit 2,03 milioane de gigacalorii fata de sezonul 2003-2004, pe 715.000 mii apartamente contorizate, ceea ce a dus la o economie de 487,3 milioane de lei de combustibil folosit la centralele electrotermice (CET) si de 168,5 milioane de lei de la bugetele de stat si locale, bani care erau acordati pentru subventii. In acelasi timp, romanii ar fi economisit un total de 318,8 milioane de lei.


PAGUBA. Si totusi, utilizatorii nu vad beneficii in folosirea repartitoarelor. Din punctul lor de vedere, obligativitatea montarii de repartitoare le-a adus si o investitie facuta degeaba, si in acelasi timp le-a adus si facturi mai mari la energia termica. Marian Sisu, specialist in cadrul ANPSC, spune ca vina pentru facturile mari nu este a repartitoarelor si ca oamenii au inteles gresit rolul acestora. “Problema care se pune e urmatoarea: consumurile au scazut cu 25%, dar a fost o crestere continua a pretului gigacaloriei, care anuleaza scaderea. Alt aspect este ca in momentul montarii repartitoarelor s-a facut o inventariere a corpurilor de caldura de pe fiecare scara de bloc sau apartamente. Concret, daca intr-un apartament se afla calorifere cu o putere termica de 3.000 W si in altul cu o putere de 6.000 W, dupa vechea metoda care calculeaza la suprafata utila ar fi platit amandoi aceeasi factura. Cu repartitoare, cel cu instalatia mai puternica plateste dublu”, ne-a declarat Marian Sisu. “Imaginati-va caloriferele ca pe niste becuri. Sunt unii care au becuri foarte puternice pe care le tin aprinse toata ziua, iar altii au becuri economice pe care le aprind doar cand au nevoie. Nimeni nu considera anormal sa plateasca diferit curentul. Daca pana acum plateam putin era pentru ca platea altul pentru mine”, a comparat Sisu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.