Salariatii romani sunt foarte profitabili pentru angajatori, comparativ cu forta de munca din celelalte state ale Uniunii Europene. Fiecare euro investit intr-un salariat din tara noastra aduce un castig de 1,4 euro, fata de 1,1 euro in companiile din Europa de Vest.

Salariatii romani sunt foarte profitabili pentru angajatori, comparativ cu forta de munca din statele vechi membre UE, dar si cu cea din tarile din Europa Centrala si de Est, indica studiul „Europe HR Index Saratoga“, realizat, anul trecut, de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

Potrivit documentului, fiecare euro investit intr-un salariat din tara noastra aduce un castig de 1,4 euro, fata de 1,1 euro in companiile din Europa de Vest. Randamentul investitiei pe care o fac angajatorii in salariati a fost calculat de specialistii firmei de consultanta pe baza unei formule care include veniturile firmei, numarul de angajati si costurile pe care le suporta cu personalul.

Aceasta diferenta atragatoare pentru firme vine din costurile reduse cu forta de munca autohtona, a explicat Ruxandra Stoian, directorul Departamentului de resurse umane din cadrul PwC, ieri, in cadrul conferintei „Solutii pentru managementul financiar“, organizat de revista „Financial Director Romania“. Studiul mentionat arata ca, anul trecut, cheltuielile salariale si nesalariale cu angajatii din Romania erau de zece ori mai mici fata de tarile din vestul Europei si la juma tate comparativ cu Europa Centrala.

Avantaj temporar
Nu se stie insa cat va mai dura acest avantaj al nostru, in conditiile in care salariile sunt in continua crestere. Reprezentantii PwC estimeaza o majorare cu 12-14% a salariilor in acest an, ceea ce va mai taia din profitabilitatea furnizata de angajatii romani. „Inca un an sau doi economia noastra poate trai din aceasta diferenta. Daca ajungem la egalitate cu tarile din vest, vom pierde acest avantaj“, sustine Ruxandra Stoian.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.