Cresterea profitului intern brut (PIB) a adus Romania pe locul sase intre tarile membre ale Uniunii Europene.

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a avut o rata de crestere de 6,6 procente in ultimul trimestru din 2007, comparativ cu perioada echivalenta din 2006, anunta oficiului european de statistica, Eurostat.

Potrivit Ziua, cresterea economica peste asteptarile pietei dovedeste pesimismul exagerat cu care este privita economia Romaniei din exterior, insa estimarile negative ar putea fi revizuite in crestere daca vom avea un an agricol bun. In plus, decalajele dintre economia autohtona si economia mondiala tind sa se reduca, pe masura ce economia mondiala si-a incetinit puternic cresterea.

"Cresterea economica peste asteptari din ultimul trimestru al anului trecut este o veste foarte buna pentru Romania si dovedeste ca pesimismul cu care a fost privita in ultimele luni economia romaneasca, inclusiv de catre agentiile de rating sau alte institutii economice internationale, este exagerat. Cred ca Romania poate avea o crestere consistenta, de 5-6% pe an, astfel incat, in urmatorii 5-6 ani, produsul intern brut pe cap de locuitor sa ajunga la media din Europa Centrala si de Est", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, citat de Wall-Street.

Produsul Intern Brut a fost anul trecut de 121,3 miliarde de euro, fata de 97,2 miliarde de euro in 2006.
Astfel, economia a crescut cu peste 24 de miliarde de euro intr-un singur an, anunta Ziarul Financiar.
Cele mai mari cresteri in structura, conform Cotidianul, sunt semnalate in domeniul constructiilor (plus 33,3 la suta) in vreme ce serviciile au inregistrat un plus de 7%, iar industria de 5,8%. Agricultura a tras in jos economia anul trecut, cu o scadere de 18,3%.

In ultimul trimestru al anului trecut, PIB estimat s-a ridicat la 137,76 miliarde lei, in crestere cu 6,6% fata de trimestrul al patrulea din 2006, in termeni reali, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Nivelul cresterii economice este apropiat de estimarea Comisiei Nationale de Prognoza, care indica pentru 2007 un avans al PIB, in termeni reali, de 6,1%, informeaza Evenimentul Zilei.

In ultimii cinci ani PIB-ul Romaniei aproape s-a triplat, dovedindu-se ca romanii produc acum servicii de trei ori mai valoroase, cea mai mare crestere procentuala de la un an la altul inregistrandu-se in 2004, cand principalul indicator macroeconomic a urcat cu 8,4% fata de anul precedent. Raportat la populatia Romaniei, PIB-ul per capita s-a cifrat anul trecut, la nivel national, in jurul valorii de 5.500 euro, cifra confirmata si de Institutul European de Statistica - Eurostat. Potrivit Eurostat, in 2006, fiecare roman a produs in medie 4.500 euro.

In cei doi ani, PIB-ul per capita reprezenta aproximativ 40% din media inregistrata la nivelul tuturor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. Acelasi indicator reprezenta in 2000 doar 26% din media UE-27, mai mic chiar decat PIB-ul/cap de locuitor al Bulgariei. Gandul estimeaza ca Romania si Bulgaria vor ramane in 2008 singurele doua state membre a caror PIB pe cap de locuitor va fi de cel putin doua ori mai mic decat media Uniunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.