Barilul de petrol a trecut pentru prima data in istorie pragul de 102 dolari la bursa de la New York, iar la Londra a atins valoarea de 100,53 dolari.

Euro si petrolul inregistreaza noi recorduri istorice. In timp ce moneda unica europeana a depasit pentru prima data de la crearea sa pragul de 1,5 dolari pentru un euro, pretul petrolului a urcat la 101,7 dolari pe baril, apropiindu-se cu pasi repezi de un maxim istoric.

Accentuarea presiunilor inflationiste si scaderea increderii consumatorilor in economia Statelor Unite din cauza crizei ipotecare au afecatat puternic cursul de schimb al dolarului, moneda europeana unica depasind astfel cotatia din 23 noiembrie, cand raportul euro-dolar a dost de 1,4966.

Deprecierea dolarului a determinat investitorii sa se reorienteze spre bursele de marfuri, pretul petrolului urcand la un nivel record, de 101,7 dolari pe baril. Petrolului Brent, de referinta pe bursa de la Londra, a urcat la un maxim de 100,3 dolari pe baril, dupa ce depasise la inchiderea oficiala a sedintei bursiere de marti pentru prima data nivelul de 100 de dolari pe baril. Cotatia nominala de miercuri este apropiata de nivelul record, ajustat la inflatie, de 102,53 dolari pe baril, inregistrat in 1980, la un an dupa ce a avut loc revolutia din Iran.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.