Diferenta dintre totalul creditelor in lei si soldul imprumuturilor in valuta a ajuns la aproximativ 15 miliarde de lei in favoarea celei de-a doua variante.
In ciuda unei diminuari a cresterii comparativ cu luna decembrie, creditele in valuta au continuat sa creasca substantial si in luna ianuarie. Depozitele in valuta au urcat si ele. Prin comparatie, imprumuturile in lei au avut doar un avans marginal, in timp ce depozitele constituite in moneda nationala au scazut pe ansamblul lunii trecute. Creditul in valuta acordat gospodariilor populatiei a urcat cu 6% comparativ cu luna decembrie, in timp ce creditul in lei a crescut cu numai 1,1%, arata datele prezentate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Firmele s-au imprumutat ceva mai mult in lei, iar creditul acordat persoanelor juridice a crescut cu 3,7%. Totusi, valuta este iar dominanta cu un avans de 5,5%. Diferenta dintre soldul creditului in valuta si cel al creditului in lei s-a adincit astfel la aproximativ 15 miliarde de lei. La nivelul depozitelor, diferenta de dinamica este chiar mai accentuata, ajutata decisiv de deprecierea de ansamblu a monedei nationale. Depozitele in valuta au crescut in ianuarie cu 5%, componenta gospodariilor avansind cu 4,5%. Depozitul in lei s-a diminuat cu 2,3%, iar valoarea depozitelor constituite de persoanele juridice a scazut cu 6,5%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.