BRD pregateste o noua majorare a dobanzilor. Aceasta se preteaza la dobanzile practicate atat la depozitele atrase, cat si la creditele acordate.

Masura vine ca raspuns la majorarile succesive ale ratei de politica monetara si la noile reglementari privind creditarea si provizionarea, a declarat, ieri, directorul general adjunct al bancii, Petre Bunescu. "Vom proceda, in primul rand, la cresterea dobanzilor la depozite, pentru ca intotdeauna am urmarit sa incurajam economisirea. Va fi si o usoara crestere a ratelor la credite, probabil mai mult la finantarile in valuta", citeaza Ziua.

Banca va inspecta mai atent acordarea creditelor in valuta pentru populatie, mai ales in cazul imprumuturilor de consum. Potrivit directorului general al BRD, Patrick Gelin, 47% din soldul creditelor il reprezinta finantari in valuta, din care peste 90% sunt imprumuturi in euro si restul in dolari, informeaza Jurnalul National.

Banca va introduce un sistem suplimentar de filtre in cazul creditelor de consum. "Abordam 2008 cu mai multa prudenta decat in anii precedenti din cauza crizei internationale care afecteaza si economia Romaniei, dar nu prevedem o crestere a costului riscului in acest an", a declarat pentru Curentul, directorul general al BRD - GSG, Patrick Gelin, precizand ca banca a luat masuri de restrictionare a gradului de indatorare la creditul de consum si la cel imobiliar, si masuri pentru reducerea ponderii ca sold in bilant a creditelor in valuta. Desi ponderea creditelor in valuta acordate de BRD este sub media pietei de 53%, reprezentantii BRD au precizat ca sunt de acord cu restrictionarea creditelor in valuta pentru populatie, nu insa si cu eliminarea acestora. Gelin atentioneaza ca riscul cel mai mare pe segmentul ipotecar il reprezinta posibilitatea ca preturile locuintelor sa scada peste cativa ani.

Profitul BRD - Groupe Societe Generale a crescut, in 2007, cu 40% fata de acum doi ani, potrivit datelor financiare facute publice ieri. Astfel, profitul net raportat a fost de 917,11 milioane lei (aproximativ 274,8 milioane euro). Raportat la profitul inregistrat de Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, castigul bancii romanesti este de 3,5 ori mai mic. Totodata, rezultatul net consolidat al societatii a avansat in 2007 cu 36%, la 932 milioane de lei. In acelasi timp, venitul net bancar al BRD a urcat cu 42%, la 2,5 miliarde lei, iar rezultatul brut din exploatare s-a ridicat la 1,4 miliarde lei, in crestere cu 54%, dupa cum informeaza Gandul. In ceea ce priveste portofoliul de credite al bancii, acesta a atins valoarea de 27 miliarde lei, in crestere cu 44% peste soldul inregistrat in urma cu un an.

De asemenea, resursele atrase au crescut cu 37% in 2007, soldul depozitelor depasind 27 de miliarde lei, din care 45% aferente persoanelor fizice si 55% sume in contul companiilor. Ponderea intreprinderilor mici si mijlocii in totalul angajamentelor bancii reprezenta, la sfarsitul anului trecut, 39%. BRD a atras peste 300.000 clienti noi activi si a recrutat circa 2.400 de salariati noi. La nivelului creditelor, banca detine o cota de piata de 17-20%. Pe segmentul creditului de consum, ponderea detinuta de BRD a scazut de la 26% in 2006, la 21-22% la finele anului trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.