Ocolita de traseele internationale, Romania isi cauta parteneri prin vecini.

O retea regionala de transport al gazelor naturale in Europa Centrala si de Est ar putea readuce Romania pe harta retelelor de gaze naturale, dupa ce proiectele Rusiei ne-au ocolit, iar cele care includ si tara noastra raman doar pe hartie.

Transgaz, compania nationala de transport a gazelor naturale, si Natural Gas Transmission (o subsidiara a companiei maghiare MOL - n.r.) vor discuta luna viitoare la Bucuresti dezvoltarea unei retele regionale de transport al gazelor intre Romania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Bosnia, Croatia, Slovenia si Serbia. Reteaua va contine conductele principale din toate aceste tari si va avea o lungime de aproape noua ori mai mare decat cea mai lunga conducta care trece prin Europa (Nabucco - n.r.).

Proiectul este numit Sistemul de Transport al Noii Europe (NETS) si are ca scop imbunatatirea aprovizionarii cu gaze a regiunii, intrand in atentia Comisiei Europene, asa cum a spus Janos Zsuga, directorul general executiv al Natural Gas Transmission.

Romania si gazoductele imaginare

Pana acum, tara noastra a fost inclusa in doua mari proiecte internationale pentru construirea unor gazoducte, care exista insa doar pe hartie. Conducta Nabucco, principala alternativa la gazele rusesti, este un proiect al UE, sprijinit de Statele Unite, si ar trebui sa preia gaz din Marea Caspica (Azerbaidjan, Turkmenistan, Kazahstan) si sa il transporte pana in Europa de Vest, in Austria. Proiectul se impiedica insa in ambitii politice precum cele dintre Turcia si Franta (Turcia a respins participarea Gaz de France in proiect - n.r.) si nu a avansat prea mult din 2002, desi ar trebui sa fie finalizat in 2012. Nabucco traverseaza Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria si Turcia si va costa peste 6 miliarde de euro, contributia Romaniei fiind de 850 de milioane de euro platiti in patru ani.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.