Euforia zilelor trecute va pali repede in Kosovo, pentru ca noul stat mai are un drum lung de parcurs pana sa devina o poveste de succes, cel putin din punct de vedere economic. Intorsi de la petrecerile stradale, cu steaguri fluturand si focuri de artificii, kosovarii trebuie sa se confrunte acum cu aceeasi saracie in care traiesc de ani de zile.

Fostul lider al Armatei de Eliberare a Kosovo, acum premier al statului, Hashim Thaci, trebuie sa dea dovada de un realism de fier si sa le aminteasca entuziastilor ca independenta nu va aduce tarii in mod automat si prosperitatea. Economia Kosovo este inca departe de a fi una solida. Rata somajului este uriasa, si aproape jumatate din populatie traieste sub pragul de subzistenta, cu doar 1,5 euro pe zi.

In fiecare an, 30.000 de noi tineri intra pe piata fortei de munca, dar numarul lor este de cinci ori mai mare decat cel pe care economia il poate absorbi. Kosovo are nevoie de oameni mai bine pregatiti, de un sistem legislativ mai robust si de mai putina coruptie pentru a putea atrage investitii straine, scrie "Times".

Infrastructura este foarte proasta

Cei noua ani de management occidental au esuat in a scoate Kosovo din saracie. Numarul somerilor se apropie de 50% din populatie, PIB-ul pe cap de locuitor este 5% din media pe Uniunea Europeana, iar coruptia si crima organizata sunt in floare, spune si Comisia Europeana.

Dupa numai o scurta plimbare pe bulevardul Bill Clinton din capitala Kosovo, Pristina, iti dai seama ca desprinderea de Serbia a fost poate partea cea mai usoara. Mai greu pentru Kosovo ar putea fi punerea pe picioare a economiei, repararea drumurilor si generarea energiei necesare pentru a tine luminile aprinse, relateaza Bloomberg.

Cea mai saraca regiune a fostei Iugoslavii mosteneste o infrastructura de proasta calitate. Soselele si caile ferate neglijate in timpurile iugoslave au ajuns intr-o stare deplorabila in anii ’90 si au fost partial distruse in perioada de conflict 1989-1999. Arterele mari din jurul Pristinei au fost reparate cu materiale de proaste calitate si dupa proiecte slabe. Kosovo sufera si la capitolul utilitati, in special apa si electricitate.

Exista un proiect sponsorizat de Banca Mondiala pentru constructia unei centrale, Kosovo C, care sa exploateze rezervele de lignit ale tarii si sa transforme Kosovo intr-un exportator de energie. Pana acum, patru companii americane si europene si-au inscris ofertele pentru noua centrala care va costa 4 miliarde de dolari. Dar aceasta nu va fi operationala mai devreme de 2014, iar pentru realizarea cele de-a doua faze a proiectului, in care se vor genera bani prin vanzarea de electricitate catre tarile vecine, vor mai fi necesari alti patru ani.

Acum, productia de electricitate este atat de haotica incat, in capitala tarii, curentul se intrerupe de cateva ori pe zi, in timp ce unele sate nu au electricitate deloc. Pentru o sursa de apa viabila, Kosovo va avea nevoie de un acord politic cu minoritatea sarba, care domina zona in care se afla bazinul principal din nordul tarii, scrie Reuters.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.