Pretul painii ar putea creste cu aproximativ 25%, insemnand-minimum 20 de bani. Presedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat ca necesarul va trebui acoperit din importuri sau din rezerva de stat. Exista grau in rezerva de stat insa, oficialii il pastreaza pentru zile negre. Intrucat ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, respinge ideea utilizarii grâului din rezerva de stat, acesta fiind destinat situatiilor speciale, producatorii vor fi nevoiti sa apeleze la importuri. Potrivit Gardianul, Aurel Popescu a anuntat saptamana trecuta ca, pana la sfarsitul anului, pretul produselor de panificatie va creste gradual, in trei etape.


In aceste conditii, daca se va ajunge la procesarea graului din import, preturile produselor de panificatie vor creste cu aproape 25 la suta. Un alt factor important care creeaza presiune asupra pretului produselor de panificatie este pretul gazelor, care ar urma sa se scumpeasca din nou in cursul acestui an, in ciuda unor declaratii “linistitoare” ale autoritatilor, scrie Cronica Romana.

Președintele Rompan, Aurel Popescu considera ca trebuie gasite surse alternative pentru a acoperi necesarul de consum. "După socotelile pe care le-am făcut noi, ne lipsesc vreo 250-300.000 de tone, care înseamnă consumul pe două luni de zile, iunie și mai. Deci, pentru a acoperi necesarul de consum, noi trebuie să găsim sursele. Tot ce e în activitatea comercială e luat în calcul și, bineânțeles, consumăm până în luna mai. Sigur, nu dorim împrumut, dorim să se vândă la prețul pieței interne, de la data când se va produce această scoatere din rezerva de stat”, citeaza Curentul.


Guvernul incearca sa gaseasca solutii pentru evitarea scumpirilor. O solutie ar fi subvenționarea producătorilor agricoli pentru a stopa scumpirea alimentelor de bază. Varujan Vosganian, ministrul economiei și finanțelor, a declarat, sâmbătă, în cadrul unei emisiuni televizate, că va propune o asemenea măsură în ședința de guvern din această săptămână.

Evenimentul Zilei anunta ca ministrul de resort a avut consultări cu producătorii agricoli, după ce aceștia au anunțat că scumpirea materiei prime și a utilităților, precum și deprecierea leului în raport cu euro vor genera creșteri de prețuri la alimentele de bază începând cu 10% și până la 40%.

Șeful de la Finanțe nu a venit cu precizări suplimentare și nu a dezvăluit care vor fi mecanismele pe care le va promova pentru a veni în sprijinul producătorilor.


În luna ianuarie, vânzările de pâine au scăzut cu până la 30%, conform datelor furnizate de patronatul Rompan. În mod normal, consumul lunar este de 150.000 de tone de pâine. Conform datelor Rompan, consumul mediu de pâine în România este de 110 kg pe cap de locuitor, în timp ce media europeană este de 80 de kilograme.