Pretul painii ar putea creste cu aproximativ 25%, insemnand-minimum 20 de bani. Presedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat ca necesarul va trebui acoperit din importuri sau din rezerva de stat. Exista grau in rezerva de stat insa, oficialii il pastreaza pentru zile negre. Intrucat ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, respinge ideea utilizarii grâului din rezerva de stat, acesta fiind destinat situatiilor speciale, producatorii vor fi nevoiti sa apeleze la importuri. Potrivit Gardianul, Aurel Popescu a anuntat saptamana trecuta ca, pana la sfarsitul anului, pretul produselor de panificatie va creste gradual, in trei etape.


In aceste conditii, daca se va ajunge la procesarea graului din import, preturile produselor de panificatie vor creste cu aproape 25 la suta. Un alt factor important care creeaza presiune asupra pretului produselor de panificatie este pretul gazelor, care ar urma sa se scumpeasca din nou in cursul acestui an, in ciuda unor declaratii “linistitoare” ale autoritatilor, scrie Cronica Romana.

Preedintele Rompan, Aurel Popescu considera ca trebuie gasite surse alternative pentru a acoperi necesarul de consum. "Dup socotelile pe care le-am fcut noi, ne lipsesc vreo 250-300.000 de tone, care înseamn consumul pe dou luni de zile, iunie i mai. Deci, pentru a acoperi necesarul de consum, noi trebuie s gsim sursele. Tot ce e în activitatea comercial e luat în calcul i, bineâneles, consumm pân în luna mai. Sigur, nu dorim împrumut, dorim s se vând la preul pieei interne, de la data când se va produce aceast scoatere din rezerva de stat”, citeaza Curentul.


Guvernul incearca sa gaseasca solutii pentru evitarea scumpirilor. O solutie ar fi subvenionarea productorilor agricoli pentru a stopa scumpirea alimentelor de baz. Varujan Vosganian, ministrul economiei i finanelor, a declarat, sâmbt, în cadrul unei emisiuni televizate, c va propune o asemenea msur în edina de guvern din aceast sptmân.

Evenimentul Zilei anunta ca ministrul de resort a avut consultri cu productorii agricoli, dup ce acetia au anunat c scumpirea materiei prime i a utilitilor, precum i deprecierea leului în raport cu euro vor genera creteri de preuri la alimentele de baz începând cu 10% i pân la 40%.

eful de la Finane nu a venit cu precizri suplimentare i nu a dezvluit care vor fi mecanismele pe care le va promova pentru a veni în sprijinul productorilor.


În luna ianuarie, vânzrile de pâine au sczut cu pân la 30%, conform datelor furnizate de patronatul Rompan. În mod normal, consumul lunar este de 150.000 de tone de pâine. Conform datelor Rompan, consumul mediu de pâine în România este de 110 kg pe cap de locuitor, în timp ce media european este de 80 de kilograme.