Majoritatea componentelor rezultate din dezasamblarea deseurilor electrice si electronice se recicleaza in afara tarii. In 2007 a fost colectata o cantitate de 90 de grame de electronice pe cap de locuitor.

Romania nu are puncte de re­ci­clare pentru deseurile elec­trice si electronice. “Din dez­asamblarea unui calculator rezulta mai multe tipuri de deseuri. Cel mai periculos este tubul catodic, insa rezulta si deseuri din metal si plastic. In prezent, reciclarea tuburilor catodice se reali­zea­za in Germania, iar reciclarea plasti­cu­lui se realizeaza in Suedia. La ni­ve­lul grupului, reciclarea finala se face pe regiuni, existand fabrici mari de reciclare in tarile nordice, Polonia, Germania etc. In celelalte tari se face o tratare a acestor deseuri in ve­­­derea reducerii volumului, recicla­rea fractiilor facandu-se in afara ta­rii”, a explicat Liliana Pocol, Marke­ting Manager al Stena DTM, una din­tre companiile care se ocupa cu reciclarea.

MEDIU. Singurele deseuri no­ci­ve pentru mediu sunt pulberile din in­teriorul tuburilor cinescopice si fre­onii din aparatele frigorifice, care se distrug de obicei prin in­ci­ne­ra­re. “Odata colectate, emitem comenzi catre transportatori pentru a le livra firmelor de dezasamblare zonale. Metalele feroase si neferoase, plasti­cul se valorifica local si o parte prin export in Austria, Germania, Polonia si China, catre firme care dispun de tehnologii avansate (tuburile de monitor si tv, placutele cu circuite imprimate)”, a spus Valentin Ne­go­i­ta, presedintele asociatiei Ecotic. “De­seurile provenite din IT & C sunt pretratate pentru separare pe fractii in Romania, insa reciclarea se face in Germania si Suedia. Pentru dese­u­ri­le frigorifice facem reciclarea «pri­mul pas», prin care se elimina li­chi­de­le (freonul si uleiul din compresor), iar spuma, cealalta componenta care contine freon, este eliminata in fabricile din Polonia sau Germania. De regula, aceste deseuri le trimi­tem in Suedia”, a declarat Liliana Pocol.

COLECTARE. Principalele sur­se de colectare a deseurilor electrocasnice sunt marile retele de re­ta­il, firmele care practica schimbul unu la unu, centrele municipale de colectare si firmele de salubritate, care le ridica de la populatie. Desi sistemul de colectare a fost functional anul trecut, populatia a aruncat o cantitate foarte mica de aparatura, astfel incat nu a fost atinsa tinta de colectare de deseuri electrice de doua kilograme pe cap de locuitor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.