UE cere desfiinarea comisionului de rambursare anticipata. Pana in 2010, decizia luata la nivel comunitar va trebui implementat si in tara noastra.

Potrivit unei directive europene adoptate la finalul lunii ianuarie, romanii care se hotarasc sa plateasca in avans datoria pe care o au fata de o institutie de credit nu vor mai putea fi penalizati.

Exceptie fac cei care au luat un credit cu dobanda fixa. Totusi, directiva prevede o scadere drastica a comisioanelor ce vor putea fi aplicate in acest caz.

Uniunea Europeana a decis: comisionul de rambursare anticipata va fi eliminat in cel mult doi ani. Nemultumit de relatia cu banca de la care s-a imprumutat sau care i-a crescut dobanda la creditul pe care il are in desfasurare, orice roman poate sa ramburseze, in avans, banii pe care ii datoreaza acesteia.

Nu insa fara a fi penalizat. Pentru orice credit platit inainte de termen, bancile din tara noastra percep un comision cuprins intre 2-5%. O astfel de practica urmareste sa-i descurajeze pe cei care se gandesc sa apeleze la acest artificiu, obligandu-i sa aduca bancii o suma de bani in plus, drept compensatie pentru pierderea clientului. "Bancile nu sunt puse pe furat.

Comisionul de rambursare anticipata are o logica bine intemeiata, iar institutiile de credit nu sunt interesate ca cineva sa le ramburseze anticipat banii luati cu imprumut", a precizat, pentru "Adevarul", Radu Gratian Ghetea, prese­din­tele Asociatiei Romane a Bancilor.

La randul sau, Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), este de parere ca directiva Uniunii Europene este o masura populista menita sa ii protejeze pe consumatori. "Concurenta in mediul bancar va fi distorsionata.

In plus, daca romanii se vor grabi sa-si ramburseze creditele in avans, planurile pe termen scurt ale institutiilor de credit vor fi date peste cap. Atunci cand o banca acorda un credit pe o perioada de 25 de ani, stie ca va incasa o anumita suma de bani pe aceasta perioada. In cazul in care clientii ramburseaza inainte de termen, planificarea pe care banca si-a facut-o in privinta veniturilor si a bugetelor sale este anulata. Aceasta este logica pentru care clientii sunt penalizati atunci cand se decid sa ramburseze anticipat", a explicat Cabat.

Termenul-limita expira in doi ani

Potrivit directivei, fiecare stat membru al Uniunii Europene va trebuie sa adopte cadrul normativ, necesar implementarii acesteia, in termen de doi ani de la data publicii documentului in Jurnalul Oficial al UE. Ceea ce inseamna ca, pana la inceputul lui 2010, banca centrala va trebuie sa stabileasca care vor fi mijloacele de implementare a directivei. "Banca Nationala a Romaniei, impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor vor face toate diligentele necesare pentru a se conforma cerintelor Uniunii Europene", spune Ghetea.

Doar creditele cu dobanda fixa vor fi penalizate

Desi a eliminat comisionul in cazul imprumuturilor cu dobanda variabila, directiva ofera bancilor posibilitatea de a-i penaliza pe cei care ramburseaza un credit cu dobanda fixa. Analistii sustin ca bancile se vor reorienta destul de repede si ca nu este exclusa introducerea unui alt comision sau majorarea dobanzilor, pentru ca marja de profit a institutiilor de credit sa nu aiba de suferit.

Directiva europeana pre­cizeaza, in mod expres, faptul­ ca doar creditele cu dobanda fixa vor putea fi penalizate in cazul unei rambursari in avans. Sa nu uitam insa ca, cea mai mare parte a romanilor platesc dobanzi variabile, calculate in functie de evolutiile de pe pietele financiare, interne si internationale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.