Sindicalistii producatorului iesean de medicamente Antibiotice au obtinut, in instanta, suspendarea privatizarii societatii. AVAS va contesta decizia si spune ca privatizarea continua.

In acest moment, vanzarea companiei este imposibila, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti asupra fondului in cauza. Reprezentanti ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului vor ataca, la rindul lor, aceasta hotarare a instantei, iar privatizarea va merge inainte conform calendarului. Sindicalistii ieseni vor sa obtina anularea hotararii de guvern.

„Este o prima victorie, vom merge mai departe si vom cere anularea definitva a hotaririi. Asteptam sa ni se comunice in scris sentinta. Oricum, aceasta demonstreaza ca temerile noastre au fost intemeiate. Daca se mergea pe acea procedura de privatizare, la licitatie putea participa oricine, inclusiv un asa-zis investitor care sa ridice in locul fabricii Antibiotice un supermarket sau un cartier de vile. Este in interesul nostru ca angajati, dar si al statului roman ca Antibiotice sa-si pastreze obiectul de activitate“, a declarat liderul de sindicat de la Antibiotice SA, Vasile Stinga, citat de Cotidianul.

Curtea de Apel Iasi a decis suspendarea Hotararii de Guvern 1.400/2007, prin care Executivul a decis vanzarea unui pachet de 53% din actiunile fabricii Antibiotice SA. “Temerile noastre privind Hotararea de Guvern 1.400/2007, care stabileste ca pachetul de actiuni detinute de AVAS la Antibiotice sa fie valorificat prin metoda de licitatie cu strigare, s-au adeverit, atat timp cat instanta de judecata, in urma cererii noastre, a admis suspendarea efectelor acestei hotarari, pe care noi o consideram nelegala. Din acest moment, hotararea nu mai poate produce efecte, acest lucru insemnand sistarea oricaror efecte pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti pe fondul cauzei, privind anularea hotararii in totalitatea ei”, a declarat Vasile Stanga, liderul de sindicat de la Antibiotice SA. Potrivit lui Stanga, sindicatul va intenta din nou proces Guvernului, in cel mai scurt timp, pentru a obtine anularea hotararii, anunta Jurnalul National.

Avocata sindicalistilor, Nicoleta Balica, a declarat ca hotarirea Completului de la Curtea de Apel Iasi nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Curtea Suprema, pina pe 18 februarie.

Pe de alta parte, ministrul economiei, Varujan Vosganian, considera ca privatizarea Antibiotice nu este obligatorie. „Nu cred ca privatizarea Antibiotice SA era necesara acum, dar procedurile sunt demarate si nu mai putem da inapoi. O sa vedem ce se va intampla“, a spus Vosganian. Potrivit Gardianul, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a cheltuit cu reclama privatizarii circa un milion de euro.

Statul dorea sa vinda 53% din actiunile producatorului iesean de medicamente prin licitatie cu strigare la un pret de pornire de 136 de milioane de euro. Licitatia ar fi trebuit sa se desfasoare in 18 martie. Recent, AVAS a anuntat ca peste 50 de investitori romani si straini sint interesati de cumpararea fabricii.

Antibiotice Iasi este al noualea producator de medicamente pe plan national si detine pozitii-cheie pe mai multe sortimente de produse cum ar fi genericele si vaccinurile. Pentru anul trecut, conducerea societatii a estimat un profit net de circa 40 de milioane de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.