Banca Nationala a Romaniei nu va modifica tinta de inflatie pentru acest an, desi prognoza arata ca rata inflatiei va depasi, pana in primul trimestru din 2009, intervalul de variatie stabilit, dar va intari conditiile politicii monetare, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (foto). In acelasi timp, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa, a declarat pentru Mediafax ca, inflatia va atinge in luna martie cel mai inalt nivel din acest an, respectiv o rata de 8,3%.

"Chiar daca proiectia ne arata ca, in conditiile actuale, tinta de inflatie va fi depasita, am ales sa nu modificam tinta, mai degraba sa intarim conditiile politicii monetare. Avem sansa sa dam inflatia in jos, cel putin ca tendinta", a spus Isarescu. "Cocoasa inflationista" inceputa in vara anului trecut are caracter temporar, este convins guvernatorul: "Se pun in discutie cifrele, creste neincrederea. Aceasta umflatura, cocoasa a inflatiei are caracter temporar".

El a aratat ca evolutia preturilor se poate transforma in spirala, insa in urma unei analize atente se va observa ca inrautatirea inflatiei inceputa in vara anului trecut are caracter temporar.
Banca centrala a revizuit in crestere, cu 1,6 puncte procentuale, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, in conditiile unei tinte pentru 2008 de 3,8 plus/minus un punct, adica un interval 2,8% - 4,8%. Noua prognoza a BNR inseamna practic o depasire cu mai multe de un punct a limitei superioare a intervalului tintit.