Turcia se opune, neoficial, intrarii Gaz de France in proiectul Nabucco. Gazoductul va putea deveni operational cand se va semna tratatul energetic european. Actionarii Transgaz au aprobat inca de anul trecut cesionarea catre francezi a 3,3% din actiuni.

Proiectul Nabucco, destinat a transporta gazul natural din regiunea Marii Caspice via Turcia prin Balcani in Austria, care ar trebui sa coste 5 miliarde euro (7,4 miliarde dolari) si sa fie finalizat peste patru ani, depinde de pozitia Turciei.

"Romania sprijina intrarea Gaz de France in proiectul Nabucco, important pentru strategia energetica europeana, dar trebuie ca toti partenerii sa accepte acest lucru", a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor. Nu doar Romania sprijina parteneriatul cu Gaz de France, ci si compania ungara MOL, care a salutat posibilitatea.

Un oficial turc a declarat, ieri, ca Turcia se opune intrarii companiei energetice Gaz de France (GDF) in proiectul de gazoduct Nabucco, drept replica la pozitia Frantei in chestiunea delicata a acuzatiilor de genocid impotriva populatiei armene si a aderarii Turciei la Uniunea Europeana. Declaratia vine imediat dupa ce presedintele Traian Basescu a lansat o invitatie indirecta catre Gaz de France de a se asocia proiectului, in timpul intalnirii cu presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.
"Turcia incearca, si de aceasta data, sa utilizeze proiectul Nabucco drept instrument de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeana", spune fostul ministru al Economiei, Codrut seres.

Nu este prima data cand Turcia franeaza evolutia gazoductului Nabucco, creat cu scopul de a evita dependenta energetica de Rusia.
Turcia - spune seres - are ambitia de a deveni un fel de Gazprom al Orientului, si, in urma cu un an, a incercat sa impuna partenerilor din Nabucco folosirea conductelor deja existente ale companiei sale de stat. In urma cu o jumatate de an, Turcia amana semnarea tratatului energetic comun. De altfel, de-abia atunci cand Turcia va semna tratatul energetic comun proiectul Nabucco va putea fi pus in practica.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.