Scopul programului este de a oferi solutii de finantare avantajoase pentru fermierii care deruleaza proiecte de dezvoltare rurala sau vor sa realizeze investitii directe, informeaza Ziarul.

"Programul Fermierul va continua si in 2008, scopul acestuia fiind de a oferi solutii de finantare avantajoase pentru fermierii care fie deruleaza proiecte de dezvoltare rurala, fie doresc sa realizeze anumite investitii directe", a declarat consilier George Sasu, relateaza Wall-Street.

Consilierul a mai precizat ca MADR urmeaza sa selecteze institutiile financiare care vor gestiona fondurile de aproximativ 200 de milioane de lei alocate programului Fermierul in 2008. "Licitatia se va organiza, cel mai probabil, dupa aprobarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) de catre Comisia Europeana", a mentionat Sasu.

Gandul informeaza ca Ministerul Agriculturii lanseaza licitația pentru stabilirea băncilor care vor gestiona fonduri UE de peste 5,8 miliarde euro, estimate pentru sectorul agricol in perioada 2008-2011. „Nivelul estimativ al intrărilor de fonduri pentru perioada 2008-2011 din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European de Pescuit (FEP) și Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR) este de 5,86 miliarde euro“, publica anunțul de licitație. Ofertele pot fi depuse pană la data de 3 martie, ora 11.00, iar ministerul intenționează să incheie un acord-cadru pe patru ani, pe perioada 2008-2011 pentru serviciile bancare. Agențiile care gestionează banii de la UE estimeaza ca valoarea fondurilor europene se va ridica in acest an la 1,1 miliarde euro.

Programul Fermierul a fost lansat in luna februarie 2006, cand a intrat in vigoare ordinul emis de MADR privind stimularea investitiilor in agricultura. Actul normativ prevea alocarea a 700 de milioane de lei, fie pentru ajutorul fermierilor care nu dispuneau de fonduri suficiente pentru derularea unui proiect SAPARD, fie pentru cei care doreau sa realizeze investitii in agricultura. Potrivit Curierul National, patru banci au fost alese, in urma licitatiilor, sa administreze acesti bani, respectiv BCR, BRD, CEC si Banca Comerciala Carpatica. De asemenea, suma de 50 de milioane de lei a fost alocata Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Romania Libera relateaza ca primele plati din fonduri europene catre fermierii romani vor incepe, cel mai probabil, dupa 20 februarie. Atunci se vor finaliza si controalele prin teledetectie, pentru a se determina exact care este suprafata eligibila de plata, tinand cont de faptul ca suprafata negociata cu UE este de 8.716.370 hectare, iar cea eligibila preliminara pentru plata din fondurile europene transmisa la Bruxelles pe 31 ianuarie este de 8,952 milioane de hectare. "Daca va exista doar un hectar in plus fata de suprafata de referinta negociata cu UE, se va aplica un coeficient de reducere unic pentru toti beneficiarii de subventie pentru a ne incadra in alocatia financiara de plati directe pe suprafata aferenta anului 2007", a adaugat Dan Gherghelas, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Gherghelas estimeaza ca plata integrala a acestor subventii, pentru cele 1,24 milioane de ferme, va fi finalizata in aproximativ trei luni.