Banca Nationala a Romaniei (BNR) va majora, din nou, rata dobanzii de politica monetara.

Cel putin asa cred toti cei 16 analisti intervievati de Reuters, care spun ca banca centrala va lua luni o astfel de decizie pentru a contrabalansa presiunile pentru deprecierea leului, care pun sub semnul intrebarii realizarea obiectivului privind tinta de inflatie.

Sondajul Reuters arata ca, opt analistii se asteapta ca banca centrala sa urce dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 8,5%, sase previzioneaza o majorare cu 0,75 puncte procentuale, la 8,75%, iar doi dintre ei apreciaza chiar ca dobanda va fi fixata la 9%. "Avand in vedere ultimele cotatii ale leului, consider ca o rata a dobanzii de 9% este corespunzatoare. Totusi, se pare ca banca centrala nu vrea sa majoreze rata dobanzii prea brusc", a declarat Catalina Constantinescu, analist la ABN AMRO Romania.

Reprezentantii bancii centrale au incercat sa contrabalanseze evolutia leului din ultimele saptamani, unii indicand o majorare a dobanzii de referinta, iar altii sugerand ca moneda nationala nu va depasi un anumit nivel fata de euro.

Dealerii au afirmat ca au existat zvonuri ca banca centrala a intervenit pe pietele valutare pentru a sprijini leul, dar BNR a refuzat sa comenteze.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.