Agentia Fitch Ratings a revizuit in scadere, de la `stabila` la `negativa`, perspectiva ratingurilor Romaniei pentru credite pe termen lung in lei si in valuta, ca urmare a adancirii deficitului de cont curent, unul dintre cele mai mari din lume, potrivit agentiei de rating
Analistii de la agentia de evaluare financiara Fitch Ratings au confirmat, totodata, ratingurile 'BBB' pentru credite pe termen lung in valuta si 'BBB+' pentru credite pe termen lung in lei ale Romaniei, carora le-a coborat perspectivele de la 'stabile' la 'negative', informeaza Wall-Street.

Fitch Ratings a confirmat, de asemenea, ratingul 'F3' pentru credite pe termen scurt in valuta si plafonul de tara 'A-' ale Romaniei. Fitch nu a revizuit in scadere doar perspectiva ratingurilor Romaniei pentru credite pe termen lung in moneda nationala si in valuta, ci si a Bulgariei, Estoniei si Letoniei.

"Deficitele de cont curent ale Romaniei, Bulgariei si Statelor Baltice s-au adancit pana la nivele ingrijoratoare din punctul de vedere al standardelor actuale sau al celor istorice de pe pietele internationale", a declarat Edward Parker seful departamentului de evaluari suverane pentru tarile europene emergente de la Fitch.

"Deficite externe care puteau fi usor finantate in perioade de lichiditate abundenta si de apetit de risc ar putea fi mai greu de acoperit dupa socul de pe pietele internationale de credit. Perspectivele negative asociate ratingurilor pentru credite pe termen lung in moneda nationala si in valute ale acestor tari reflecta riscurile unei incetiniri abrupte a aporturilor de capital si ale unei ajustari macroeconomice costisitoare", a explicat Parker.

''Era de asteptat, pentru ca indicatorii macroeconomici sunt in proces de deteriorare - in special cei din zona balantei de plati externe, datoria, deficitul, volatilitatea cursului, inflatia. Acest nou mesaj negativ va amana revenirea pe piata a investitorilor straini, cel putin a celor speculativi, si cred ca ar trebui sa grabeasca, pentru un guvern responsabil, luarea unor masuri de restrangere a deficitului bugetar. In orice caz, nu cred ca ne putem permite sa intindem coarda la trei la suta din PIB'', a declarat, pentru Rompres, Liviu Voinea, director la Grupul de Economie Aplicata.

Potrivit Ziua,presedintele Asociatiei analistilor financiari certificati CFA, Dragos Cabat, a declarat, la randul sau, ca decizia Fitch este un nou semnal negativ pentru investitori. ''Este posibil ca, dupa toate eforturile bancii centrale, sa vedem din nou o inversare a trendului pe piata valutara, iar investitorii care mai sunt in piata sa devina si mai tematori in urmatoarele zile. Daca nu se iau masuri importante, si nu monetare, si mai ales pe partea de politica fiscala, sentimentul investitorilor fata de Romania se va inrautati si mai mult. O parte dintre investitori care nu plecasera de pe piata vor pleca fara ca ceva fundamental din punct de vedere economic sa se fi schimbat, doar din cauza semnalelor de la agentiile de rating'', a avertizat Cabat.El a admis ca, in semestrul al doilea, situatia se poate imbunatati si inflatia sa reintre pe un trend descendent, dar exista si riscurile caracteristice anilor electorali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.