Aceasta este o masura fara de care Romania nu poate adopta moneda europeana. Drept urmare, oficialii europeni cer autoritatilor romane reducerea deficitului bugetar si temperarea inflatiei, in anii urmatori. Mai exact, pentru a putea trece la moneda unica europeana, Romania trebuie sa controleze inflatia si sa reduca deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut.

Comisia crede ca progresele pe termen mediu pentru atingerea unui echilibru bugetar sunt insuficiente, in pofida perspectivelor de crestere economica solida.In plus, considera oficialii europeni, "strategia bugetara inclusa in program nu reprezinta o politica fiscala prudenta, necesara pentru a tine sub control deficitul extern in crestere si presiunile inflationiste, ce pun in pericol stabilitatea macroeconomica si financiara, precum si procesul de convergenta".

"Avand in vedere riscurile la adresa tintelor bugetare si ajustarile semnificative care vor fi necesare dupa perioada programului, este improbabil ca obiectivele pe termen mediu sa fie atinse pana in 2011, asa cum a fost planificat", se mai arata in documentul Comisiei Europene.

Romania, care a intrat la inceputul anului 2007 in Uniunea Europeana, si ar trebui, potrivit tratatului de aderare, sa adopte euro. Doua dintre cele trei conditii esentiale pentru intrarea in zona euro sunt insa temperarea inflatiei si mentinerea deficitului bugetar sub 3% din produsul intern brut. In ciuda unei cresteri economice de peste 6% pe an, Romania si-a largit deficitul bugetar la finele anului trecut la 2,4% din PIB in 2007, atingand astfel un nivel mai redus decat cel planificat prin legea bugetului - de 2,8%.

Pentru 2008, bugetul aprobat de Parlament prevede un deficit bugetar de 2,8% din PIB, insa CE estimeaza ca deficitul va atinge 3,2% din PIB, respectiv 3,9% in 2009, daca politicile economice si fiscale ale Romaniei nu se vor schimba. "Avand in vedere riscurile la adresa tintelor bugetare si ajustarile semnificative care vor fi necesare dupa perioada programului, este improbabil ca obiectivele pe termen mediu sa fie atinse pana in 2011, asa cum a fost planificat", se arata in documentul Comisiei Europene. Pentru a preveni aceasta situatie, autoritatile romane sunt sfatuite sa limiteze majorarea cheltuielilor publice, sa evalueze mai bine cheltuirea banilor publici si sa tempereze inflatia. Inflatia medie din Romania in 2007 a fost de 4,8% , insa si guvernul roman si Comisia Europeana estimeaz o accelerare de peste 5 procente in 2008.