In perioada 1-17 ianuarie, administratorii au raportat cumulat aproximativ 850.000 de noi aderenti
Datele raportate de Casa Nationala de Pensii privind numarul romanilor care si-au ales un fond de pensii obligatorii depasesc estimarile initiale, dupa cum informeaza Adevarul. Pana la data-limita, 17 ianuarie, peste patru milioane de romani si-au ales un fond de pensii pe pilonul II. Din acestia, peste 20% s-au hotarat in ultimele doua saptamani.
Potrivit datelor remise NewsIn de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), fondurile de pensii private obligatorii au raportat 850.000 de noi aderenti in perioada 1-17 ianuarie 2008, ridicand numarul romanilor care si-au ales un fond de pensii pe pilonul II la aproximativ 4,03 milioane.

Cifra raportata de Casa Nationala de Pensii depaseste astfel cu aproximativ 500.000 de persoane estimarile din piata privind participantii eligibili pe pilonul II, respectiv 3,4-3,5 milioane de aderenti. Potrivit acelorasi surse, validarile urmeaza sa fie facute in urmatoarele zile si in cadrul acestora urmeaza sa fie descoperite si comunicate dublurile.

Totodata, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va verifica autorizatiile brokerilor, precum si datele aderentilor. La ultima raportare din 17 ianuarie, ING Fond de Pensii a transmis 249.000 de acte de aderare catre CNPAS, Allianz-Tiriac a inregistrat 205.000 de aderenti, Generali a raporat 103.000 de participanti, iar Aviva - 68.000 de aderenti.

Potrivit datelor CNPAS, dupa primele sapte raportari bilunare din perioada 17 septembrie 2007-1 ianuarie 2008, peste 3,18 milioane de romani aderasera la un fond de pensii obligatorii. Campania initiala de aderare a romanilor la un fond de pensii private obligatorii a inceput pe 17 septembrie 2007 si s-a incheiat pe 17 ianuarie 2008.

Potrivit Romania Libera, activele fondurilor de pen-sii facultative (Pilonul III) au ajuns la 15,7 milioane lei (4,25 milioane euro) la 18 ianuarie, arata statisticile Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Suma colectata de cele cinci companii de gestionare a fondurilor private de pensii reprezinta putin mai mult decat transferul lui Ionut Mazilu de la Rapid. O explicatie a dimensiunii modeste a banilor gestionati pentru pensiile facultative, care sunt cam de 60 de ori mai mici decat activele fondurilor mutuale, este data si de numarul redus de clienti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.