Europa nu mai respinge posibilitatea ca economia Statelor Unite ale Americii sa intre in recesiune, lucru ce ar afecta si statele europene, insa acest lucru nu trebuie sa fie un motiv pentru atitudini pesiminste, a declarat Jean-Claude Juncker, seful Eurogrupului, citat de Reuters.

"Situatia economica in Statele Unite ale Americii continua sa se inrautateasca", a declarat Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrupului, ce reuneste ministrii de finante ai statelor membre ale zonei euro, cu ocazia unei conferinte de presa.

"In ultimele luni am respins posibilitatea unei recesiuni economice in Statele Unite ale Americii, insa momentan nu cred ca mai putem face acest lucru", a precizat acesta.

"Insa nu cred ca situatia economica in Statele Unite ale Americii poate fi comparata in vreun fel cu cea din Europa sau din zona euro", a adaugat Junker, conform Reuters.

Reuters semnaleaza de asemenea faptul ca in acest moment de criza si atentia politicienilor americani aflati in campanie electorala, se indreapta catre un discurs axat pe stabilizarea economiei, lasand in umbra polemica Razboiului din Irak.

In aceste conditii, din perspectiva influentei negative pe care recesiunea economica a SUA ar putea sa o aiba asupra starii economiei europene, Jean-Claude Juncker a tinut sa percizeze faptul ca totusi, „situatia economica europeana este momentan confortabila”. „Aparent, situatia economica din Europa este decuplata de cea din Statele Unite ale Americii", a mai adaugat Junkers.

Ingrijorati de situatia generata de criza din sistemul financiar american, oficialii europeni atrag atentia tarilor UE sa ia masuri de protectie pentru a nu isi depasi deficitul stabilit, dupa cum declara Adevarul.
Desi exclud riscul unei "recesiuni mondiale sau a unui crah financiar generalizat si prelungit", generate de situatia din Statele Unite, oficialii europeni au atras atentia ieri, la Bruxelles, cu ocazia reuniunii consiliului ministrilor europeni ai economiei si finantelor (ECOFIN), asupra masurilor de protectie ce se impun. Joaquin Almunia, comisarul european pentru afacerile economice si monetare, s-a aratat totusi rezervat in declaratii, respingand riscul unei recesiuni in Europa.

Pietele financiare "se vor calma in zilele urmatoare", e de parere oficialul european. Presedintele Eurogrupului (reuniunea ministrilor de finante din tarile care fac parte din zona euro), luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a apreciat ca europenii si zona euro "sunt mai bine plasati" decat Statele Unite pentru a face fata incetinirii economiei.

Totusi, dupa reuniune, ministrul roman de resort, Varujan Vosganian, a declarat ca Almunia a cerut Romaniei si celorlalte state membre UE sa "ia din timp masurile care se impun pentru a inlatura eventuale vulnerabilitati in situatia in care cresterea economica prognozata va fi afectata si va scadea din cauza evolutiei de pe piata internationala".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.