Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este "in razboi" cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), deoarece comisia refuza sa dea avizul de demutualizare a Bursei si de transformare a acesteia in societate pe actiuni. Mai mult, CNVM nu este de acord cu distribuirea gratuita a actiunilor BVB intre brokeri si doreste ca Depozitarul Central sa fie condus de o persoana din afara BVB. Reprezentantii Bursei sustin ca CNVM nu mai poate functiona ca grup si avanseaza solutia de schimbare a presedintelui comisiei.

Problemele pietei de capital sunt vechi, iar nerezolvarea lor la timpul potrivit a adus Bursa de Valori in plina criza. Dincolo de controversele legate de insasi legea care stabileste regulile de functionare a acestei piete, Bursa se vede astazi in imposibilitatea de a-si stabili statutul ca institutie. Si aceasta, pentru ca autoritatea care supravegheaza piata, CNVM, refuza, potrivit declaratiilor conducerii Bursei, sa-si dea avizul pentru demutualizarea acesteia si transformarea din asociatie de interes public in societate pe actiuni. Mai mult, comisia nu este de acord cu distribuirea actiunilor BVB gratuit si in mod egal intre borkeri, deoarece considera ca este institutie de stat, iar consultantii financiari trebuie sa plateasca actiunile.

Conducerea Bursei refuza acest punct de vedere si declara ca institutia apartine brokerilor, fiind creata si dezvoltata de catre ei, statul neavand nici o contributie in acest sens. Reprezentantii BVB nu-si dau seama care este exact motivul pentru care CNVM blocheaza demutualizarea Bursei. Presedintele institutiei, Sergiu Oprescu, opineaza ca motivul nu este de natura politica, ci tine de subiectivismul comisarilor CNVM, propusi in aceste functii de catre partide si validati de parlament. "Cred ca le este frica sa-si asume raspunderea pentru deciziile luate", afirma Oprescu.

O solutie, schimbarea presedintelui CNVM

Pe de alta parte, comisia a pus in discutie si situatia Depozitarului Central, mai exact cine ar trebui sa-l conduca dupa transformarea Bursei in societate pe actiuni. Reprezentantii BVB afirma ca Depozitarul Central, care ar avea statut de asociatie nonprofit, trebuie condus de catre cineva din interiorul institutiei, si nu de catre o persoana din afara. Bursa, fara Depozitarul Central, nu ar mai avea aceeasi autoritate si este firesc sa ramana a institutiei, mai ales ca reprezinta segmentul de posttranzactionare.

Nu numai presedintele, vicepresedintele si directorul general al BVB impartasesc aceasta parere, ci si conducerea Bursei Electronice Rasdaq (BER) si presedintii unor societati de servicii de investitii financiare (SSIF) precum Ieba Trust. "Este clar ca CNVM nu mai poate functiona ca grup de lucru", sustin reprezentantii pietei de capital, avansand ideea ca schimbarea presedintelui comisiei, Gabriela Anghelache, numita de catre PSD pe cand acesta era la guvernare, ar fi o solutie de rezolvare a problemei. Reprezentantii pietei au declarat ca se vor adresa parlamentului pentru solutionarea crizei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.