Pretul aceleiasi unitati de masura dintr-un apartament cu doua camere poate costa cu 900 de euro mai putin
Cenusareasa imobiliarului vechi, garsoniera, s-a metamorfozat in proprietatea cea mai scumpa tranzactionata pe piata romaneasca. Datele agentiilor imobiliare arata ca, pentru un metru patrat dintr-o garsoniera din cartierul bucurestean Tineretului, proprietarii cer in medie 2.600 de euro. Vecinii lor de palier, care vand insa un apartament cu doua camere, solicita un pret de 2.250 de euro. Care sunt resorturile care au facut ca mult hulita garsoniera comunista sa devina campioana pretului pe metru patrat?

Valentin Cristea, directorul agentiei imobiliare Crivalex, apreciaza ca pretul mare al metrului patrat de garsoniera este rezultatul direct al faptului ca aceasta este cel mai cautat produs din imobiliarul vechi. "In plus, chiar daca pretul metrului patrat este cel mai mare, locuintele cu o singura camera raman cele mai ieftine solutii locative. Pentru astfel de proprietati se obtin cel mai usor creditele bancare. Mai mult, ele sunt foarte cautate de tineri, iar in cazul unei eventuale revanzari, garsonierele au cea mai buna piata", afirma Cristea.

Un fenomen similar poate fi observat si pe segmentul chiriilor. Proprietarii de garsoniere percep cele mai mari tarife raportate la metrul patrat. La polul opus, apartamentele cu patru camere din blocurile vechi au cel mai mic pret pe metrul patrat. Ele sunt insa si cel mai putin cautate de catre clientii agentiilor imobiliare. „Un al criteriu important in stabilirea pretului este si anul de constructie a imobilului in care se afla apartamentul. Astfel, diferenta de pret pe metrul patrat poate ajunge si la 300 de euro intre o locuinta veche si una similara, insa mai noua, de pe piata secundara", precizeaza directorul Crivalex.

Preturile din Cluj le concureaza pe cele din Bucuresti

Si in marile orase din provincie situatia este similara Capitalei. In cartierul Manastur din Cluj, spre exemplu, metrul patrat de garsoniera costa intre 1.700 si 2.100 de euro. Pretul aceleiasi unitati de masura in cazul apartamentelor variaza intre 1.200 si 1.950 de euro. Rezulta astfel o diferenta cuprinsa intre 300 si 350 de euro. Cea mai mare diferenta se inregistreaza in cartierul Gheorgheni si se cifreaza la 800 de euro.
In ce priveste spatiile cu chirie, cel mai cautat tip de locuinta din Cluj sunt garsonierele si apartamentele cu doua camere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.