Membra a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, Romania se transforma rapid, dupa ce si-a luat un avant pe plan economic din perioada de pre-aderare, potrivit unei analize publicate de saptamanalul francez „Les Echos“.
Concluzia mai putin optimista este ca politicienii nu pot mentine acelasi ritm, obligatiile asumate fata de Bruxelles sunt greu de indeplinit, iar unele reforme structurale intarzie.

„Fenomenul Europa“ este palpabil peste tot, constata jurnalistul Daniel Bastien, in urma unei documentari efectuate la sfarsitul anului trecut. „Templele“ consumismului ocidental sunt prezente peste tot si socheaza prin dimensiuni - unul dintre hipermarketurile Carrefour din Bucuresti se afla printre cele mai frecventate din lume in cadrul grupului. Analiza arata ca sectorul privat reprezinta 70% din produsul intern brut, iar, in 2006, investitiile straine s-au ridicat la 9 miliarde de euro. Multinationalele asigura bazele economiei, pe o piata care este a doua ca marime in zona dupa Polonia si punte intre Europa, Marea Neagra, Asia Centrala si Orientul Apropiat, potrivit europarlamentarului Daniel Daianu, fost ministru de finante. Societatile cu capital strain asigura 70% din exporturile Romaniei, cresterea economica medie din 2000 este de 6%, veniturile au crescut, iar creditul de consum a explodat. „Este tara emergenta a Europei. Se schimba in permanenta, trebuie sa ne actualizam informarile economice in fiecare trimestru“, spune un diplomat citat sub rezerva anonomatului. Consecinta este ca Romania a devenit al 25-lea importator mondial, deficitul balantei comerciale a atins 14% din PIB, iar FMI avertizeaza ca supraincalzirea trebuie oprita.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.