Cei care achizitioneaza un bun imobil sunt obligati sa plateasca, incepand din aceasta luna, si taxele aferente serviciilor de cadastru si publicitate imobiliara.
2008 le aduce romanilor costuri mai mari in cazul cumpararii unei case sau a unui apartament. Nu este vorba despre preturile practicate pe piata imobiliara autohtona, ci de noi tarife pe care cumparatorii sunt obligati sa le achite incepand din 4 ianuarie 2008,dupa cum prezizeaza Adevarul.

Acestea reprezinta contravaloarea serviciilor de cadastru si publicitate imobiliara, care pana la 31 decembrie 2007 erau incluse in impozitul aferent tranzactiei imobiliare, pe care il achita vanzatorul.
Pana la 31 decembrie 2007, romanii care cumparau un bun imobil nu plateau pentru serviciile de cadastru si publicitate imobiliara.

Incepand din 4 ianuarie 2008, cumparatorii vor fi insa obligati sa achite, spre exemplu, pentru intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului achizitionat un tarif de 0,15% din valoarea din act, dar nu mai putin de 100 de lei. Daca cumparatorul este persoana juridica, aceasta va achita 0,5% din valoarea din act. „Potrivit noii legislatii cumparatorul va fi obligat sa achite un tarif de 0,15% din valuarea actului, pentru serviciul de intabulare a dreptului de proprietate asupra imobilului achizitionat", a confirmat pentru Adevarul, Robert Tatu, director general al Autoritatii Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Potrivit ordinului ministrului internelor si reformei administrative nr. 371 din 27 decembrie 2007 si intrat in vigoare in data de 4 ianuarie 2008, cumparatorii care si-au ipotecat bunul achizitionat vor trebui sa achite pentru inscrierea ipotecii 100 de lei + 0,1% din valoarea consemnata in contractul de vanzare-cumparare.

Potrivit Adevarul, venituri de peste 5.000 de lei, rate de aproximativ 700 de euro/luna si sperante ca banca iti va da toti banii de care ai nevoie sunt pasii catre casa de vis.
Un periplu la banci ca sa afli conditiile de contractare a unui credit pentru constructia locuintei iti dezvaluie faptul ca acest produs este accesibil unei categorii foarte restranse de angajati. Mai mult, realizarea in regie proprie nu este posibila daca nu ai si un diriginte de santier.
Visul oricarui roman de a avea o casa pe pamant este greu realizabil in conditiile de creditare actuale, daca nu aveti banii cash. Presupunand ca sunteti deja proprietarii terenului, care va fi luat drept garantie pentru inceput de catre banca, trebuie sa aveti venituri nete de peste 10.000 lei/luna.

Acest venit ar fi necesar pentru a face casa doar din banii bancii, la care trebuie sa adaugati oricum avansul, situat intre 15 si 25%. Nivelul de credit acordat de banci este de cel mult 85% din valoarea devizului estimativ.

Inainte de a ajunge la banca si a solicita creditul, trebuie sa aveti terenul in proprietate personala si autorizatiile de constructie, adica proiectul tehnic de executie si toate avizele cerute in certificatul de urbanism. Mai departe, pentru a porni constructia, va trebuie de asemenea o parte din bani, pentru ca banca trebuie sa aiba garantia ca veti incepe constructia, ca ati contractat deja echipa sau firma care executa lucrarile.

Presupunand ca indepliniti conditiile de eligibilitate pentru acordarea creditului, trebuie sa stiti ca nu veti avea acces direct la banii solicitati. Acestia se dau esalonat de banca in conturile firmei prestatoare, pe baza chitantelor prezentate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.