Directorii de investitii ai fondurilor de pensii private vor deveni noile ‘vedete’ ale pietei odata cu incheierea campaniei de strangere de adeziuni
Potrivit Wall-street, ritmul de colectare a semnaturilor s-a mai temperat in perioada sarbatorilor, conform estimarilor celor mai multi jucatori din piata, ultimul avant fiind asteptat catre sfarsitul perioadei de aderare, respectiv 17 ianuarie 2008.

Strategiile de investitii ale fondurilor de pensii private au la baza calculatii si modele matematice si financiare ce dimensioneaza randamentul, diversificarea, acoperirea la risc, durata de viata a instrumentelor financiare, balansand portofoliile de instrumente financiare in concordanta cu prevederile legale si politicile investitionale aprobate.

Un director de investitii este, in opinia Ioan Vreme, directorul general al Generali Fond de Pensii, cel mai important din perspectiva rezultatelor financiare. Insa aceasta persoana nu e singura, munca este una de echipa cu elemente de control intern si de decizie la nivelul intregului management. Activitatea trebuie privita in ansamblu, un efort colectiv, o persoana sau o directie din cadrul institutiei fiind doar o piesa (mai mult sau mai putin importanta) in angrenajul ce reprezinta institutia si performatele acesteia. Pana acum, mai mult de 3,2 milioane de salariati si-au ales fondul de pensii private obligatorii, iar jucatorii se bat pe ultima suta de metri pentru clienti.

Conform Cotidianul, situatia pensiilor private ar putea fi descrisa astfel: investitii mici, randamente slabe
Randamentul fondurilor de pensii facultative, la care au cotizat 50.000 de oameni, a fost, in 2007, sub cel al depozitelor bancare.

Datele statistice de la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private arata ca, in 2007, randamentul fondurilor facultative a fost sub cel al depozitelor bancare. Practic, de la aparitia fondurilor private de pensii facultative pe piata pina la finalul anului 2007, cresterea valorii unitare a fost de 6,6% la ING Optim, de 6% la ING Clasic, de 1,61% la Pensia Mea, de 1,4% la BCR Prudent, de 3,09% la AZT Moderato, de 1,70% la AZT Vivace si de minus 22,6% la OTP Strateg. Cum perioada de timp luata in calcul este de noua luni, rezulta ca anual cea mai mare crestere la fondurile de pensii facultative ar fi la ING de peste 8%. Scazind insa comisionul perceput de fond la transformarea banilor in unitati, avem o dobinda anuala a banilor de 3%. Cum, in prezent, dobinda actuala la depozitele bancare este de 7-8%, rezulta ca, practic, fondurile facultative nu au depasit dobinda bancara.

Mentionam ca, la inceput, o persoana care s-a inscris la un fond de pensii facultative a cumparat o unitate de fond la pretul de 10 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.