Romania a obtinut de la Uniunea Europeana peste 290 de milioane de euro pentru reforma sectorului viticol.
Potrvit intelegerii dintre ministrii agriculturii din tarile spatiului comunitar, fondurile vor veni in perioada 2009 -2015. Acum Ministerul Agriculturii trebuie sa elaboreze, pana la jumatatea anului viitor, o strategie privind cheltuirea acestor bani.

Reprezentantii producatorilor de vin din Romania propun ca fondurile sa fie cheltuite cu prioritate pentru inlocuirea plantatiilor pe care cresc soiuri de vita de vie care nu mai dau randament sau nu mai au cautare pe piata.

Subsecretarul de stat din ministerul Agriculturii Mihaela Luca declara ca fiecare tara membra a Uniunii Europene va decide cum va folosi banii primiti.

"Pe langa aceste masuri de restructurare, fondurile pot fi folosite pentru promovarea vinurilor pe pietele externe, pentru cresterea competitivitatii sectorului sau ajutoare de defrisare", spune reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Pana la sfarsitul anului 2015, oficialii ministerului Agriculturii isi propun sa se schimbe maximum 15% din suprafata de vita de vie.

Vita nobila

UE vrea ca vinurile de pe piata sa sa fie doar de vita nobilaDirectorul Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, declara ca in Romania acum exista peste 170 de mii de hectare de cultivate cu vita de vie, insa doar pe aproximativ 30 de mii de hectare exista vita de vie nobila, din care rezulta vin care intra in circuitul comercial. Uniunea Europeana accepta ca vinurile de pe piata sa sa fie doar de vita nobila.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.