Cursul flexibil nu joaca asa cum ar vrea importatorii sau exportatorii. Te penalizeaza daca ai politici gresite.

Leul a fost, de altfel, moneda cu cea mai mare apreciere in ultimele 12 luni, ceea ce explica deprecierea mai brutala din noiembrie.
Piata de real estate are din ce in ce mai multi cumparatori care intentioneaza sa vanda cu profit.

Leul functioneaza ca un instrument de politica economica si evolutia sa poate corecta deciziile gresite, de tipul majorarii salariilor peste posibilitati, a avertizat guvernatorul Mugur Isarescu la Forumul Bancar Roman.

"Cursul are functie de instrument de politica economica, daca faci greseli, dai salarii prea mari, vine economia reala si ti le tunde. Iti tunde salariile mai mari pe care le-ai dat. Cursul flexibil nu joaca asa cum ar vrea importatorii sau exportatorii. Te penalizeaza daca ai politici gresite", a avertizat guvernatorul.
Isarescu a lasat sa se inteleaga ca nu se opune majorarii salariului minim, dar ca brutala devalorizare a leului din ultima vreme a demonstrat ca acesta trebuie fixat dupa posibilitatile economiei. "Am auzit ca exista o fundamentare pentru un salariu minim de peste 500 de lei. El poate fi si de 1.000 de lei, dar noi discutam daca economia poate da un asemenea salariu", a avertizat Isarescu. Vizibil relaxat dupa ce moneda nationala si-a revenit dintr-o cadere brutala atribuita interventiei unui mare fond de investitii, guvernatorul a descris evolutia altor monede din regiune, care au avut fluctuatii masive dupa aderarea la Uniunea Europeana. El a sugerat, astfel, ca liberalizarea contului de capital, mecanism prin care piata financiara este complet deschisa investitorilor straini, preconditie a aderarii, a stanjenit toate pietele din zona care nu au adancime, insa acestea au supravietuit.

Efectul de pendul

"Romania urmeaza miscarile care s-au intamplat anterior in tarile care au intrat in UE. Din august si pana in prezent, in Romania mai degraba s-a extirpat o apreciere exagerata", a explicat Isarescu. Leul a fost, de altfel, moneda cu cea mai mare apreciere in ultimele 12 luni, ceea ce explica oarecum deprecierea mai brutala din noiembrie, a observat guvernatorul bancii centrale. El numeste asta "efect de pendul".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.