Valoarea tranzactiilor incheiate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in intervalul 19-23 noiembrie, a fost de 317,83 milioane lei (89,64 milioane euro), in crestere semnificativa (cu 42,86%) fata saptamana anterioara, cand aceasta a fost de 222,48 milioane lei (64,39 milioane euro). Valoarea medie zilnica a tranzactiilor din intervalul analizat a fost de 63,57 milioane lei, cu 17,39% mai mare decat media inregistrata de la inceputul anului, de 54,15 milioane lei.

“Semnalele de alarma reprezentate de inrautatirea conjucturii (pietelor financiare) la nivel international, pe de-o parte, si adancirea unor dezechilibre macroeconomice la nivelul Romaniei, pe de alta parte, se materializeaza in acest moment in piata prin posibile reduceri de expuneri ale investitorilor straini”, explica analistii de la Intercapital Invest Gabriel Aldea si Nicu Grigoras, citati de NewsIn.

La finalul zilei de 23 noiembrie, capitalizarea BVB a ajuns la 78,686 miliarde lei (21,724 miliarde euro), cu 3,22% mai mica decat valoarea pe care o avea la sfarsitul saptamanii anterioare, de 81,304 miliarde lei (23,387 miliarde euro).

„Saptamana abia incheiata s-a caracterizat printr-o evolutie pe trend puternic descendent, fiind a patra saptamana de scaderi consecutive. Valoarea tranzactionata a crescut, in special pe actiunile lichide (blue chips), semn ca multi investitori au realizat iesiri (exituri) de pe acestea”, potrivit analistilor de Intercapital Invest.

„Corelatia existenta intre deprecierea accentuata a indicilor BVB pe o lichiditate ridicata si deprecierea accelerata a monedei nationale ar putea duce la concluzia ca aceste exituri au fost realizate de investitori straini, carora li s-au adaugat investitori autohtoni, speriati de corectiile din piata”, mentioneaza Gabriel Aldea si Nicu Grigoras.