Romania incearca sa-si relanseze relatiile economice si politice cu o tara care detine pozitia-cheie in nordul Africii. Egiptul ar putea fi, pentru tara noastra, puntea de legatura cu Orientul Mijlociu

Egiptul, patria unei civilizatii milenare, este preferat ca destinatie de vacanta de milioane de turisti din intreaga lume dornici sa "simta" la fata locului pulsul unei civilizatii milenare. Ceea ce transforma experienta egipteana intr-una de neuitat sunt insa oamenii, calzi si primitori, si aspectele vietii de zi cu zi, care dau culoare clipelor petrecute aici.

Cu toate ca am ajuns in Cairo dupa miezul noptii, masinile, in numar mare, circulau pe strazi mai ceva ca in timpul zilei. Lumea din Cairo era treaza si nu parea dornica sa mearga la culcare prea curand. In timpul zilei, agitatia este si mai mare, iar traficul, infernal. Se circula greu, haotic, iar soferul care nu face apel la claxon nu este sofer adevarat.

Dupa o zi de condus in Cairo, realizezi ca traficul din Bucuresti poate parea o binecuvantare. Pentru ca nu se tine cont de nicio regula de circulatie, nu e de mirare ca majoritatea masinilor din capitala egipteana sunt lovite, zgariate si au barele intoarse. Locuitorii orasului Cairo au obiceiul, discutabil, sa-si imbrace bordul masinii in blana artificiala de diferite culori, de la gri la roz, iar tetierele in forma de animal sunt la mare cautare. Sistemul de transport public este bine organizat.

Desi vechi si supraaglomerate, autobuzele circula des si fara discriminare de sex pentru calatori. In schimb, barbatii si femeile circula cu metroul in vagoane separate, doar ultimul fiind mixt, pentru cazul in care calatoreste o mama cu fiul ori o batrana insotita de fiu.

Egiptenii sunt gazde desavarsite

Deschisi, primitori si plini de bunavointa, egiptenii sunt gata sa te ajute in orice moment, nu uita sa-ti zambeasca si sa te asigure ca se bucura sa te aiba oaspete in tara lor. Bunatatea si ospitalitatea localnicilor ne-au transformat scurta vizita in Egipt intr-o experienta de neuitat. Ritmul vietii este mai putin alert decat cel adoptat de occidentali si totul se intampla doar cu voia lui Allah.

Expresia "In'Sha'Allah" (cu voia lui Allah) insoteste aproape toate frazele rostite de localnici. Autoritatile au reusit sa reduca la maximum si criminalitatea, Egiptul fiind in prezent o tara sigura, cu o rata a criminalitatii foarte scazuta. "Esti mai in siguranta pe strazile din Cairo la doua dimineata decat esti in Bucuresti la 4 dupa-amiaza", ne spune un prieten roman din Egipt.

Traficul in centrul orasului este o mare problema

Un muncitor castiga in Egipt circa 500 de lire egiptene (echivalentul a 100 $). Desi au salarii mici, si in cele mai multe cazuri femeile nu lucreaza, cei mai multi egipteni dau 2,51% din venit la moschee pentru a le veni in ajutor saracilor. Cei cu salarii mici primesc de la stat cartele pentru cumparaturi, colorate diferit, in functie de cat de mare e ajutorul. In general, sunt subventionate produsele de baza, precum orezul, zaharul, uleiul, dar si gazele.

O jumatate de kilogram de carne ajunge sa coste in jur de 20 de lire egiptene, adica aproximativ 4 dolari. Printre mancarurile traditionale se afla orezul cu sofran, kebabul, molokheya - o supa care se serveste cu orez si salata verde, dar se poate gati si cu carne de pasare, crevete sau iepure. Un fel de mancare apreciat atat de turisti, cat si de localnici este porumbelul umplut (hamam mahshi), considerat o adevarata delicatesa locala.

De fapt, majoritatea locuitorilor din mediul rural au propria crescatorie de porumbei, sub forma unui acoperis alb, conic, cu multe "intrari" pentru pasari. Respectivele hulubarii sunt instalate pe acoperisul caselor. Curmalele proaspat culese, vandute la marginea drumului, sunt apreciate de turistii care, altfel, nu au ocazia sa le manance decat uscate, din rafturile magazinelor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.