Inflatie medie de 5,6%, un deficit de cont curent de 15,% din PIB si un deficit bugetar de peste 3%. Asa arata anul 2008 in Romania, potrivit prognozei Bruxelles-ului

Comisia Europeana (CE) estimeaza pentru 2008 o rata a inflatiei armonizate (medie) in Romania de 5,6%, cu 1,1 puncte peste nivelul indicat in raportul anterior, inflatia urmind sa coboare la 4,5% in 2009, potrivit variantei de toamna a prognozei Executivului european.

“In 2008 se asteapta ca inflatia medie din Romania sa ajunga 5,5%, in principal ca rezultat al influentelor negative resimtite din deficitul agricol manifestat in 2007 si luind in considerare posibila crestere a preturilor internationale la combustibili si marfuri”, se arata in prognoza CE. De asemenea, estimarea privind rata medie a inflatiei pentru 2007 a urcat usor fata de prognoza anterioara, de la 4,6 la 4,7% pe an. Dupa cresterea asteptata a preturilor de anul viitor, inflatia va reveni in jurul nivelului de 4,5% in 2009.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, la inceputul saptaminii, ca ritmul de crestere a preturilor de consum s-ar putea mentine la un nivel inalt in urmatoarele luni, avind in vedere evolutia inflatiei din lunile august si septembrie. BNR tinteste un nivel al ratei inflatiei calculate la sfirsit de perioada. Tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4%, cu o banda de variatie de plus/minus un punct. Totusi, in ultimul raport asupra inflatiei, banca centrala a revizuit in crestere cu 1,8 puncte prognoza pentru sfirsitul acestui an, la 5,7%. In acelasi timp, BNR a urcat cu 0,6 puncte prognoza de inflatie pentru 2008, la 4,3% pe an, tinta fiind de 3,8%, plus/minus un punct procentual.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.