Piata auto europeana ramane dominata de marii constructori de automobile, dar la varful ierarhiei au avut loc rocade in cele noua luni ale lui 2007, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. O grupare pe natiuni arata ca germanii fac legea la nivelul continentului urmati de francezi, in timp ce americanii si japonezii se interclaseaza cu producatorii mai mici europeni.

Topul producatorilor auto in primele noua luni in Europa Producatorul care priveste piata de pe cea mai inalta treapta a podiumului este Volkswagen cu 1.235.731 unitati. Constructorul din Wolfsburg a ocupat aceeasi pozitie si in ierarhia de anul trecut, dar in acest an vanzarile nemtilor au scazut cu 3,3 %. In ultima luna s-au comercializat 136.769 de automobile purtand sigla VW, inregistrandu-se totusi o scadere de 7,5% fata de luna septembrie din 2006.

Locul secund este ocupat de alt producator german, Opel sau Vauxhall, asa cum este cunoscut in Marea Britanie. Vanzarile constructorului, fondat de Adam Opel in 1863, s-au cifrat la 1.047.993 de unitati, in crestere cu 1,6% fata de aceeasi perioada a lui 2006, perioada in care cei din Russelsheim i-au secondat pe VW. In luna septembrie Opel a fost aproape de a egala vanzarile Volkswagen, reusind sa comercializeze 131.009 unitati.

Podiumul este completat de gigantul american Ford, producator ce a suflat la mustata aceasta pozitie francezilor de la Renault. In cele noua luni ale anului, 1.006.841 de europeni si-au achizitionat un autotmobil cu sigla ovalului albastru, cu 1,1 procente mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Vanzarile pentru luna septembrie au fost de 128.907 unitati. Cheia succesului pentru Ford a fost lansarea sedanului Mondeo, model pe care piata europeana l-a primit cu bratele deschise.

Marele perdant al acestei perioade a fost Renault, constructorul francez parasind Top 3 si contabilizand o scadere a vanzarilor de 10.2%, fata de aceeasi perioada a aului trecut. Aceasta contraperformanta a facut ca vanzarile sa coboare sub cota de 1 milion, inregistrandu-se mai exact 917.040 unitati. Luna septembrie a confirmat trendul preioadei, vanzarile pentru constructorul, ce are ca sigla rombul argintiu, scazand cu aproape 12% pana la 95.027 de unitati.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.