Misterul asupra megatranzatiei prin care Dinu Patriciu ar fi putut deveni cel mai bogat roman ramane inconjurata de mister

Desi in ultima vreme declaratiile privind notificarea vanzarii la Comisia Europeana s-au tinut lant, din ambele parti, realitatea pare a fi cu totul alta. Intr-un raspuns la notificarea oficiala trimisa de ziarul "Curentul", comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroes, infirma existenta vreunei notificari la Bruxelles. Fara avizul Comisiei Europene, orice tranzactie ce depaseste 250 milioane de euro este nula din punct de vedere juridic. La momentul anuntarii tranzactiei, titlurile celor trei companii membre Rompetrol (Rafinare Constanta, Well Services si Vega) listate la Bursa au cunoscut salturi uriase, cuprinse intre 30-50%. Cum pe piata de capital incertitudinile sunt taxate rapid, interesul investitorilor pentru respectivele titluri a coborat constant, una din ele trecand deja pe minus, fata de momentul vanzarii. Acest fapt nu i-a impiedicat insa pe cei care au avut informatii la prima mana sa faca milioane bune din speculatii pe companii Rompetrol

Tranzactia dintre Rompetrolul lui Dinu Patriciu si KazMunaiGaz ramane in continuare invaluita intr-un mare mister. KazMunaiGaz si Rompetrol nu au depus o notificare oficiala la Comisia Europeana dupa efectuarea tranzactiei prin care Patriciu ar fi cedat 75% din actiuni statului kazah. Redactia "Curentul" a primit de la comisarul pentru Concurenta, ca urmare a unei solicitari scrise, un raspuns fara echivoc. "Aceasta tranzactie nu a fost notificata oficial la Comisie", ne-a precizat Linda Cain, ofiter de presa al comisarului pentru Concurenta Neelie Kroes. Prin urmare, tranzactia Rompetrol - KazMunaiGaz este nefunctionala, neprimind acordul european - pe care de altfel nici nu l-a solicitat, in pofida declaratiilor initiale ale lui Dinu Patriciu. De altfel, declaratiile fara acoperire facute pana acum de Patriciu, care a afirmat, in mai multe randuri, cu nonsalata, ca a notificat deja Comisia Europeana in legatura cu aceasta tranzactie, lasa loc speculatiilor, potrivit carora aceasta tranzactie nu ar fi altceva decat un balon de sapun menit sa urce pretul actiunilor Rompetrol.

Dinu Patriciu a anuntat la sfarsitul lunii august ca a semnat contractul de vanzare al unui pachet de 75% din actiunile Rompetrol Group catre compania KazMunaiGaz din Kazahstan, prin care va incasa, in cash, 2,7 miliarde de dolari. Potrivit omului de afaceri Dinu Patriciu, intregul grup Rompetrol ar fi fost evaluat la 3,616 miliarde de dolari iar Rompetrol Holding (Elvetia) va detine in continuare celelalte 25 la suta din actiunile The Rompetrol Group (Olanda), vanzarea fiind rezultatul unei proceduri de licitatie privata care a durat sapte luni si care a fost coordonata de Grupul de energie din Londra al Bancii de Investitii Morgan Stanley.

Odata cu anuntul public al celebrei tranzactii, in data de 27 august, Patriciu declara ca a informat autoritatile europene despre intentia sa de a vinde 75% din TRG grupului kazah KazMunayGaz si a lasat sa se inteleaga ca va primi fara probleme aprobarile, deoarece tranzactia satisface toate exigentele pietei europene. "Asteptam aprobarea Consiliului Concurentei al Comisiei Europene, care, potrivit reglementarilor, ar putea veni intre 30 si 60 de zile de la data notificarii. Ne asteptam la o primire entuziasta din partea autoritatilor europene, deoarece tranzactia satisface toate regulile competitionale si de piata si asigura o alternativa la titeiul rusesc". Patriciu a mai precizat ca "sunt in continuare presedinte-director general al companiei, desi in board-ul Rompetrol vor fi numiti sase kazahi, care vor fi supervizori, iar managementul se va afla sub ei".

Ulterior in data de 6 septembrie Patriciu mai tempera entuziasmul colectiv afirmand ca nu a primit decat o parte din bani, restul urmand a fi incasati dupa ce tranzactia va obtine avizul Comisiei Europene. Se facea precizarea ca CE isi da avizul in astfel de cazuri in termen de 45-60 de zile de la efectuarea tranzactiei.

Minciuna sau manipulare?

Cert este ca pana astazi Uniunea Europeana nu a primit vreo cerere de inregistrare a tranzactiei din partea Rompetrol sau KazMunaiGaz. Dupa cum probeaza corespondenta ziarului "Curentul" cu biroul comisarului pentru Concurenta nu exista nici o notificare privind tranzactia de vanzare a 75% din compania olandeza The Rompetrol Group (TRG) de catre compania kazaha KazMunayGaz.
In ciuda evidentelor, reprezentantii Rompetrol sustin ca "in acest moment este in derulare un proces de notificare formala a autoritatilor de Concurenta de la Bruxelles, ale UE. Este obligatia avocatilor si politica companiei sa nu discute pe marginea acestor informatii de piata sensibile cat timp procesul de aprobare este in curs.

Tot ce putem spune este ca nu avem nici un motiv sa ne asteptam ca autoritatile UE de competenta carora este acest caz, sa nu aprobe aceasta tranzactie in conformitate cu practica uzuala pentru astfel de situatii". Ce inseamna notificarea formala nu explica reprezentantii Rompetrol, dar cert este faptul ca la Bruxelles conteaza doar notificarile oficiale.

Avizul CE - vital

In raport cu cifra de afaceri a companiilor, acestea sunt obligate sa notifice tranzactia Comisiei Europene. Regulamentul UE nu permite inregistrarea companiilor inaintea notificarii sau inainte de a fi declarate compatibile cu piata comuna. Sanctiunile pentru implementarea tranzactiei fara aprobarea Comisiei sunt severe, amenda ridicandu-se la pana la 10% din cifra de afaceri.

"Comisia Europeana are jurisdictie exclusiva pentru fuziunile dintre companiile a caror cifra de afaceri cumulata la nivel global este de cel putin cinci miliarde de euro si au, fiecare separat, o cifra de afaceri obtinuta in interiorul spatiului economic european care depaseste 250 milioane de euro", a comunicat presei imediat dupa anuntarea publica a tranzactiei Rompetrol, un reprezentant al Comisiei europene pentru Concurenta.

Practic, fara aprobarea europeana contractul Rompetrol-KazMunaiGaz nu poate fi considerat viabil iar Rompetrolul preluat de KazMunaiGaz este nefunctional - nu se pot lua decizii strategice, nu poate fi modificata structura Consiliului de conducere al companiei, nu se poate stabili planuri de afaceri sau de investitii, buget etc.

Interesul pentru companiile Rompetrol a inceput sa scada

Transferul proprietatii celor 75% din titlurile Rompetrol catre azeri a picat ca o mana cereasca pentru titlurile listate la Bursa de Valori Bucuresti, apartinand companiei lui Patriciu. Transferul a permis celor care au detinut informatii la prima mana sa faca bani frumosi. O simpla privire aruncata asupra evolutiei din ultimele trei luni a actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta, Rompetrol Well Services si respectiv Rompetrol Vega e mai mult decat edificatoare. Pe fondul cresterii lichiditatii de aproape sapte ori au avut loc salturi spectaculoase ale cotatiilor, pe care timpul le topeste insa constant.

Rompetrol Rafinare Constanta a urcat de la 0,098 lei/actiune in 24 august la 0,141 lei in ziua anuntului (plus 43,8%). Momentan acestea au coborat la 0,123 lei, ceea ce reprezinta oricum mai mult cu 25,5% decat cotatia antevanzare.

Rompetrol Well Services a urmat si ea trendul suratei din rafinare: de la 1,65 lei/titlu, dupa anuntarea schimbarii patronului, s-a ajuns la 2,18 lei/titlu (+32,1%). Si interesul pentru aceste actiuni s-a disipat, cursul lor coborand la 1,76 lei/titlu (mai mare cu 6,6% fata de momemntul anteanunt).
Cele mai mari zigzaguri le-au desemnat titlurile Rompetrol Vega: de la 0,205 lei/actiune pe 24 august s-a ajuns la 0,312 lei/actiune in ziua anuntului. Ele au notat si cea mai spectaculoasa coborare, acum aflandu-se cu 3,5% sub valoarea din ziua precedenta vanzarii Rompetrol.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.