Se pare ca administratorii fondurilor de pensii private mizeaza pe efectul de turma, care si-a dovedit eficienta pe plaiurile mioritice de-a lungul timpului. Altfel, nu se explica diferentele dintre sutele de mii de participanti pe care anunta ca le-au atras in primele saptamani de campanie si datele prezentate de arbitrul pietei

Mai exista o varianta, dupa cum explica presedintele CSSPP, Mircea Oancea: nu au prelucrat rapid contractele de pensii, astfel incat sa transmita dosarele la timp Comisiei. Dar, indiferent de ce spun administratorii, totul este inca o strategie de marketing, menita sa le asigure un loc caldut pe piata. Asa ca nu va grabiti sa dati cu subsemnatul pana nu consultati mai multe oferte.

Administratorii fondurilor de pensii private au anuntat ca au atras sute de mii de participanti in primele saptamani de campanie. Totusi, cifrele lor difera de datele prezentate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Unde s-au pierdut pe drumul de la administrator la Comisie mii de participanti (vezi diferenta de 50% din cazul Generali, despre care am scris recent)? In strategiile de marketing, crede presedintele CSSPP, Mircea Oancea.

"Faptul ca ei declara niste cifre, le anunta ca strategii de marketing. Daca au mai multi participanti si datele difera, e pentru ca nu au reusit sa prelucreze ei datele, pentru ca ei fac un raport catre Comisie, nu Comisia face rapoarte", ne-a explicat presedintele CSSPP, Mircea Oancea, misterul discrepantelor dintre cifrele anuntate de administratori si cele publicate de arbitrul pietei.
Dincolo de reputatie, administratorii au aruncat in joc forte importante de vanzari, care intra pe piata fara a avea intotdeauna cunostintele necesare. Mai mult, deseori "servesc" informatii eronate. Pentru a se asigura ca agentii de marketing isi vor face lectiile cum trebuie, CSSPP va propune infiintarea unui institut similar celui care va functiona in cazul agentilor de asigurari. "Exista un proiect in acest sens. Avem deja un registru al agentilor. Avizarea se face pe baza unui certificat de pregatire realizat pe baza unei programe specifice, eliberat de administrator. Vom avea in cel mai scurt timp un institut care sa asigure pregatirea continua a agentilor", a declarat pentru Curentul Mircea Oancea.
Pana atunci, insa, angajatii platitori de CAS cu varsta sub 35 de ani trebuie sa opteze pentru un fond de pensii private. Pentru persoanele cu varsta intre 35 si 45 de ani, impliniti pana la 31 decembrie 2007, optiunea este facultativa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.